Pentru munca la negru au fost aplicate amenzi în valoare de 1,53 milioane lei. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare au fost înaintate zece propuneri de cercetare penală, iar pentru 175 de persoane fizice s-au aplicat sancţiuni contravenţionale deoarece au acceptat să muncească fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Dintre acestea, 118 sancţiuni au fost în judeţul Bihor.
În domeniul relaţiilor de muncă, totalul amenzilor aplicate a fost de peste 2,242 milioane lei, în urma a 1.512 controale efectuate între 29 iulie şi 2 august, precizează purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Muncii, Eugen Tifin.
În perioada menţionată, pentru domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1.154 controale, amenzile însumând 474.000 lei. Au fost sancţionaţi 868 de angajatori, la doi dintre aceştia s-a dispus oprirea din funcţiune a echipamentelor de muncă pentru că exista pericol iminent de accidentare, iar pentru alţi trei angajatori activitatea a fost sistată până la remedierea deficienţelor constatate. În total, au fost constatate 1.498 deficienţe, dispunându-se 1.515 măsuri de remediere.
Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 29 evenimente care, în urma cercetărilor, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.
Valoarea cumulată a amenzilor aplicate a fost de peste 2,716 milioane lei, fiind efectuate de către inspectorii de muncă 2.666 controale.