‘Munca atipică se referă la activităţi desfăşurate seara, noaptea, sâmbăta, duminica sau în schimburi. Trebuie să precizăm că această întrebare este una cu un răspuns multiplu, deci o persoană poate să se încadreze în mai mult decât o singură categorie şi întrebarea se referă la ultimele patru săptămâni precedente interviului, astfel că nu este neapărat necesar ca persoanele să efectueze o muncă atipică în mod obişnuit’, a spus Popa, în cadrul unei dezbateri pe tema timpului de lucru.
Astfel, 52,7% dintre respondenţi, adică din totalul populaţiei ocupate, au declarat că au lucrat în perioade atipice ale zilei, precum seara, noaptea, sâmbăta sau duminica, iar 25,8% au declarat că au lucrat în schimburi.
‘Pe categorii, aproape 50% din totalul populaţiei ocupate a declarat că lucrează sâmbăta şi 12% lucrează noaptea, dar am menţionat că o persoană se poate încadra în mai multe categorii, adică poate lucra atât sâmbăta, cât şi noaptea’, a adăugat Popa.
În ceea ce priveşte programul obişnuit de lucru, media în România este de 39,8 ore pe săptămână. Sub medie sunt cei din agricultură, care lucrează doar 35,6 ore, pe când salariaţii din industrie, construcţii şi servicii muncesc mai mult decât media statistică.
‘În privinţa tipologiei programului de lucru al salariaţilor, aproape 90% dintre respondenţi au declarat că au program fix, iar ora de începere şi de terminare a programului de lucru este stabilită exclusiv de către angajator, iar salariatul nu are posibilitatea de a varia deloc programul de lucru. Mai puţin de 10% pot avea o variaţie a programului de lucru’, a mai spus reprezentantul INS.
INS realizează această anchetă pe piaţa muncii trimestrial, începând cu anul 1996, iar datele sunt colectate prin interviu.