Mai multe femei în posturi cheie în cadrul instituţiilor financiare internaţionale – AFP

De la Fondul Monetar Internaţional şi până la Banca Mondială, trecând prin OECD şi marile băncile, femeile cu dobândit în ultimul an mai multe posturi de economist şef, dar tendinţa trebuie să se accelereze pentru a ajunge la paritate, transmite AFP.
Economica.net - Dum, 03 mart. 2019, 09:13
Mai multe femei în posturi cheie în cadrul instituţiilor financiare internaţionale - AFP

„Este un progres faptul că femeile sunt numite în posturi de economist şef la marile organizaţii naţionale sau internaţionale”, a explicat franceza Laurence Boone, care în primăvara anului trecut a preluat postul de economist şef la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Laurence Boone face parte dintr-un val de femei numite în posturi strategice, care anterior erau monopolizate de bărbaţi, alături de americanca Gita Gopinath la Fondul Monetar Internaţional, Pinelopi Koujianou din Grecia la Banca Mondială, şi recent poloneza Beata Javorcik, care a fost numită în funcţia de economist şef la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„Aceste nominalizări trimit un semnal tinerelor femei că pot şi ele reuşi în aceste organizaţii” a apreciat daneza Michala Marcussen, care face o figură de pionierat după ce a fost numită în luna septembrie 2017 în postul de economist şef la grupul bancar francez Société Générale. „Pentru companii, miza este una economică: în calitate de angajatori, aceasta este o modalitate pentru a atrage talente şi a le păstra” a adăugat Marcussen.

Pentru Sylvie Matelly, directoarea adjunctă de la Institutul de relaţii internaţionale şi strategice (Iris), nu există nicio îndoială că bate un vânt de schimbare. „Chiar şi cele mai conservatoare ţări cu privire la acest aspect nu pot ocoli necesitatea de a da mai multe locuri femeilor în politică, în conducerea companiilor, în marile instituţii naţionale şi internaţionale” a spus Sylvie Matelly.

Spaniola Arancha Gonzalez, care conduce Centrul de Comerţ Internaţional (CCI), o agenţie comună a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva, este convinsă că aceste numiri constituie o tendinţă de fond şi nu doar un fenomen ce ţine de modă. „Diversitatea este o sursă de bogăţie, ea permite o economie mai solidă, performanţe mai bune şi o altă manieră de a gestiona politicile economice” a explicat Arancha Gonzalez bazându-se pe un raport al FMI din 2016.

Christine Lagarde, directorul general al FMI, a făcut şi ea referire la acest document într-un articol apărut joi într-o publicaţie a Fondului. Christine Lagarde, care şi-a pus deseori întrebarea ce s-ar fi întâmplat dacă banca Lehman Brothers, care a dat faliment în 2008, s-ar fi numit ‘Lehman Sisters’, a profitat de această ocazie pentru a trimite un mesaj sectorului financiar. „Dacă băncile şi organismele de supraveghere financiară ar numi mai multe femei în posturi de conducere, sectorul bancar ar fi mai stabil” a susţinut Christine Lagarde.

Cu toate acestea, egalitatea dintre femei şi bărbaţi este departe de a fi atinsă în economie, a reamintit Laurence Boone. „Numeroase analize recente au arătat că diversitatea rămâne slabă în profesiile economice” a spus Laurence Boone.

Arancha Gonzalez a mers şi mai departe: „dacă ritmul actual se menţine, va fi nevoie de două generaţii pentru a ajunge la paritate”.

În urmă cu un an o economistă de la Banca Franţei, Soledad Zignago a publicat un studiu împreună cu Anne Boring, o cercetătoare de la Facultatea de Ştiinţe politice care arată că, la nivel mondial, ponderea femeilor în postul de economist nu este decât de 19%, iar în lume anglo-saxonă femeile sunt sub-reprezentate.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...