Mai multe gaze de la Petrom? Compania estimează reducerea declinului zăcămintelor și mizează pe  rezerve de 50 de miliarde de metri cubi în Marea Neagră

08 12. 2021
gaze statie

Astfel, Petrom vorbește despre un declin de doar 3% pe an în acest deceniu, semnificativ mai mic decât ce se întâmplă deja în ultimii ani.

„Până în 2025, producția de hidrocarburi a companiei este de așteptat să scadă marginal cu 3%, excluzând vânzările de active calculat ca o rată anuală compusă, reflectând eforturile de a limita declinul natural. Ulterior, producția este de așteptat să crească la peste 160 mii barili echivalent țiței pe zi în 2030, cu peste 50% mai mare decât în ​​2025, datorită volumelor de gaze naturale din Neptun Deep” se arată în strategie.

În primele nouă luni ale acestui an, Petrom și-a redus producția de gaze cu 11% față de primele nouă luni ale anului precedent, iar cea de petrol cu 9%. Față de primele trei trimestre din 2018, producția de gaze a scăzut cu un sfert, iar cea de petrol cu aproape 13%. Dacă până în anul 2020, Petrom estima o scădere anuală a producției de hidrocarburi cu 5%, ulterior estimarea declinului a fost majorată, la 6%. Pentru întreg anul 2021, estimarea de scădere este de 7% față de anul precedent.

Așadar, noua estimare de declin al producției de hidrocarburi, de doar 3% pe an ar însemna o inversare de trend. Pe ce se bazează totuși conducerea companiei petroliere pentru această estimare optimistă.

“Trebuie să privim lucrurile într-un context mai larg. Anul acesta am avut 7%, dar veneam dintr-o perioadă în care investițiile au fost reduse pe fondul scăderii prețului țițeiului. S-au redus investițiile și în workover (reparații capitale – n.red.)  și în forarea de sonde. Considerăm acum că acest 5% sau chiar 3 % (rata anuală de declin al producției – n.red.) este realizabil, odată cu mai multe sonde forate și mai multe proiecte care vor intra în producție”, a spus Chris Veit, directorul diviziei de upstream a Petrom.

Așadar, pe măsură ce prețurile petrolului au revenit, compania se așteaptă să își mai crească producția, ca urmare a investițiilor. În strategie scrie că vor fi săpate 60 de noi sonde pe an, se vor face peste 400 de reparații capitale pe an, și că va crește cu până la 10% gradul de recuperare a hidrocarburilor din zăcăminte, grație folosirii de noi tehnologii.

100 de miliarde de metri cubi, rezerve exploatabile în perimetrul Neptun

Pe de altă parte, în strategie se arată și care este nivelul așteptat al producției Petrom din zăcământul offshore Neptun Deep, chiar dacă, urmare a tergiversării modificării legii offshore, proiectul va fi întârziat cu un an. „Dacă legea nu va fi modificată până la sfârşitul anului, acest lucru va întârzia decizia finală de investiţii pentru anul 2023. Un lucru nu se va schimba: gazul din Marea Neagră rămâne o oportunitate unică pentru România. Ne aşteptăm să investim până la 2 miliarde de euro în Neptun Deep şi să adăugăm rezerve recuperabile de 50 de miliarde de metri cubi net la OMV Petrom. Acest proiect va contribui la rata de recuperare a rezervelor, care va fi de 100%, când gazele vor fi extrase”, a spus Chistina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Până în prezent exista un interval pentru descoperirea din săparea sondei Domino 1 din Neptun Deep, de 42-84 miliarde metri cubi (Petrom are jumătate). Acum, incluzând și celelalte sonde care fac parte din proiectul Neptun Deep (Domino 2, Pelican, Flamingo și Dolphin), compania estimează o cantitate de gaze de 100 de miliarde metri cubi, din care 50 miliarde reprezintă partea OMV Petrom.