Mai multe municipalități din Franța vor să taxeze suplimentar SUV-urile
Confruntate cu blocaje tot mai mari în trafic, parcări insuficiente și o poluare în creștere, mai multe orașe mari din Franța par a fi pus ochii pe SUV-uri ca potențială sursă de poluare, dar și de venituri suplimentare la bugetele locale.
Presa franceză scrie că edilii unor orașe precum Paris, Colombes sau Grenoble, iau în considerare modalități diferite de a taxa parcarea mașinilor cu un cost suplimentar pentru posesorii de SUV-uri. Alte localități sunt și ele gata să aplice eventuala soluție-minune pe care o vor găsi autoritățile locale deja preocupate de temă.
În cazul Parisului, cel mai mare și mai aglomerat oraș din Franța, ideea unor taxe de parcare mai mari pentru posesorii de SUV-uri nu este deloc nouă. Încă din 2019 Christophe Najdovski, pe atunci viceprimar al capitalei franceze având în subordine transportul, declara că ia în considerare taxe de parcare mai mari pentru utilizatorii de SUV-uri pornind de la ideea că mașinile acestora ocupă mai mult spațiu atât în parcări cât și pe bulevarde sau străzi.
Actualul său succesor, David Belliard, care este și vicepreședinte al autorității locale de transport Île-de-France Mobilités (IDMF) pare a avea o viziune similară. „Colaborăm cu alte municipalități pentru găsirea unor modalități specifice de a taxa parcarea SUV-urilor în ideea de a le limita accesul. De exemplu, analizăm dacă este posibil să integrăm (n.n. – în valoarea tichetului de parcare) criterii cum ar fi greutatea”, a declarat recent Belliard.
Conform publicației L’Argus, și primarul din Colombes, Patrick Chaimovitch, este de acord cu ideea. „Este o formă de justiție ecologică și socială. (…) Traficul este foarte degradat, avem probleme majore de deplasare. Și, oricum, pentru rezolvarea acestora e nevoie de bani”, a explicat edilul.
Situația se repetă și la Grenoble, unde primarul Éric Piolle vrea să stabilească tarife de parcare majorate pentru SUV-uri. „Transportul este principalul factor de creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Așa că este logic să taxăm mai mult vehiculele grele (n.n. – și mai poluante)”, spune el.
Edilii care iau în calcul o taxare diferențiată a SUV-urilor considerând că acestea sunt mai grele au deja la dispoziție suportul tehnic necesar. Camerele fixe sau mobile care verifică plata taxelor de parcare prin citirea numerelor sunt conectate la baza de date cu vehiculele înmatriculate și, astfel, o simplă modificare de soft poate furniza detalii despre greutatea vehiculelor.
Există, desigur, și contestatari ai unor astfel de măsuri. Pe bună dreptate. Ei arată că nu toate SUV-urile sunt vehicule de lux și, în plus, că unele SUV-uri nu sunt nici mai grele și nici nu ocupă spațiu mai mult decât alte tipuri de mașini.
Mai exact, luând ca exemplu Dacia Duster, cei nemulțumiți de o eventuală taxare suplimentară a parcării pentru SUV-uri arată că acest vehicul este mai ieftin chiar și decât hatchback-uri precum Peugeot 208 sau Citroe C3.
Apoi, a pune un SUV de clasă B – precum Renault Captur, Peugeot 2008 sau Citroën C3 Aircross – în aceeași oală cu Audi Q8, BMW X7, sau Range Rover Sport este complet eronat atât din punctul de vedere al greutății cât și din cel al prețului de achiziție.
Nu în ultimul rând, ei atrag atenția că mașinile electrice au greutăți mai mari decât multe SUV-uri și, în acest context, a taxa doar SUV-urile pentru greutatea lor suplimentară este utopic.
Dacă și când vor ajunge primăriile din Franța să taxeze suplimentar parcarea anumitor tipuri de mașini pentru a le forța să fie utilizate în afara localităților rămâne de văzut, însă este limpede că, în prezent, sunt căutate tot mai multe soluții de a restricționa accesul mașinilor – în special al celor poluante – în marile aglomerări urbane.