Observațiile ridicate de reprezentanții sindicali, ca și de cei ai patronatelor care au votat pentru avizarea nefavorabilă au privit în primul rând ”concentrarea proiectului de lege pe identificarea producătorilor de echipamente eligibili, mai degrabă decât pe abordarea și identificarea riscurilor de securitate independente de producătorul de echipamente, abordare susținută la nuivelul UE”.
Se menționează că spre diferență de prevederile din proiectul de lege ”instrumentele UE cu privire la securitatea cibernetică a rețelelor 5G pun accentul pe măsurile tehnice ce ar trebui să fie reglementate și implementate pentru a atinge nivelul de securitate dorit”. În acest context, s-a considerat că, pe lângă măsurile strategice incluse în proiectul de lege pentru asigurarea securității rețelelor, este necesar să fie incluse și o serie de măsuri tehnice relevante ”ce reprezintă un apanaj al autorităților naționale de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice”.
Proiectul legii 5G a intrat din nou în acest an pe procedura de avizare interministerială, în urma schimbării Guvernului. Față de forma inițială, prezentată public anul trecut, și car ea generat numeroase controverse, au fost făcute doar mici modificări. Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Guvern și va intra ulterior în dezbaterea Parlamentului.