Mai multe produse comune din plastic, interzise de UE. România mai are două săptămâni să transpună obligația în lege, dar nu are încă un proiect

Până la 3 iulie 2021, România ar trebui să transpună o Directivă europeană privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Prin aceasta, se interzice statelor membre să introducă pe piață anumite produse din plastic de unică folosință precum bețișoarele de urechi și introduce pentru unele categorii de producători, precum cei din industria tutunului, obligativitatea de a-și marca produsele cu etichete specifice ce includ informații legate de modul în care deșeurile rezultate după consum pot fi aruncate corespunzător.
Alina Stanciu - mie, 16 iun. 2021, 22:22
Mai multe produse comune din plastic, interzise de UE. România mai are două săptămâni să transpună obligația în lege, dar nu are încă un proiect

România mai are puțin peste două săptămâni, până în data de 3 iulie, pentru a transpune în legislația națională Directiva nr.904/2019 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, dar până acum nu a fost lansat în spațiul public nicio variantă de proiect de act normativ pe această temă. Aceasta deși actul european are implicații majore în aproape toate industriile, având în vedere că se referă la ambalaje. Directiva introduce unele restricții, ca măsură de reducere a consumului de ambalaje din plastic, anumite cerințe în legătură cu modul de realizare a produselor și noi costuri pentru anumite categorii de producători precum cei din industria tutunului.

Întrebați despre situația actelor normative care vor transpune Directiva, oficialii Ministerului Mediului, instituția care coordonează și co-inițiază alături de Ministerul Economiei transpunerea Directivei 904/2019 au răspuns Economica faptul că „pentru ca Directiva nr.904/2019 să intre în vigoare la nivel național, se va supune adoptării un proiect de lege. Proiectul de lege va fi înaintat spre avizare interministerială și ulterior spre avizare externă. Această măsură națională va asigura atingerea obiectivelor stabilite de directivă. Autoritatea centrală pentru protecția mediului și autoritatea centrală pentru economie vor comunica măsurile respective Comisiei Europene”.

Până acum șapte state au transpuns Directiva în legislația națională, printre care Belgia, Danemarca, Grecia sau Franța.

Ce calendar impune Directiva 

Potrivit explicațiilor ministerului de resort, statele membre au obligația de a asigura intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma actului normativ european până la 3 iulie 2021.

De asemenea, tot până la 3 iulie 2021, statele membre au obligația de a aplica actele necesare pentru a se conforma la prevederile  Directivei prin care:

  •  se interzice introducerea pe piață a produselor din plastic de unică folosință precum bețișoare de urechi, tacâmuri de unică folosință, paie și agitatoare pentru băuturi, recipiente pentru alimente și băuturi  din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora, paie care susțin baloanele și a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile.
  • se introduce obligația ca  ambalajele anumitor produse de unică folosință precum absorbante, tampoane igienice și aplicatoare de tampoane, produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun, șervețele umede și anume șervețele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic să fie inscripționate cu informații legate de modul în care deșeurile generate de acestea pot fi gestionate adecvat, dar și cu informații legate de materialele de plastic din componența lor și impactul negativ pe care acestea îl pot avea asupra mediului.

În momentul de față, există deja, din 17 decembrie 2020, un regulament de punere în aplicare cu norme referitoare la specificațiile armonizate privind marcarea produselor și care se aplică de la 3 iulie 2021.

marcaj plastic

Următorul termen limită este 5 ianuarie 2023, dată până la care statele membre trebuie să se asigure că sunt stabilite scheme de răspundere extinse pentru producătorii de produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun.

Responsabilitatea extinsă se referă la faptul că producătorii de anumite produse trebuie să acopere costuri suplimentare precum:

  • costuri legate de măsurile de sensibilizare
  • costuri de colectare a deșeurilor aferente produselor care sunt aruncate în sistemele publice de colectare, inclusiv infrastructura și funcționarea acesteia, precum și ale transportului și tratării ulterioare a deșeurilor
  • costurile colectării și raportării datelor (pentru șervețele umede, baloane, produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun)

Ulterior, până la data de 3 iulie 2024, vor trebui să apară reglementări ce vor impune anumite reguli producătorilor de ambalaje pentru băuturi. Mai exact, se va interzice punerea pe piață a recipientelor pentru băuturi  cu dopuri și capace din plastic dacă respectivele dopuri și capace nu sunt proiectate să rămână atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.

De asemenea, până la 31 decembrie 2024, statele membre trebuie să se asigură că sunt stabilite scheme de răspundere extinsă a producătorilor pentru produse din plastic de unică folosință precum recipiente pentru alimente (cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare), pachete și folii din material flexibil care conțin produse alimentare destinate consumului direct din pachet sau folie, recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri.

Care este scopul acestei noi legislații

Scopul acestei Directive este prevenirea și reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic și asupra sănătății umane, dar și promovarea tranziției spre o economie circulară prin crearea de modele de afaceri produse și materiale inovatoare și durabile.

Amintim că, în conformitate cu politica UE privind deșeurile, statele din UE trebuie să:

  • adopte măsuri pentru a reduce consumul anumitor produse pentru care nu există nicio alternativă (căni de băut, inclusiv huse și capace, și recipiente cu alimente, preparate pentru consum imediat);
  • monitorizeze consumul acestor produse de unică folosință, precum și măsurile luate și să raporteze progresele înregistrate către Comisia Europeană.

Directiva impune o reducere cantitativă a consumului pentru produsele menționate, până în 2026 (comparativ cu valoarea de referință din 2022). De asemenea, stabilește o țintă de colectare de 90% pentru reciclarea sticlelor de plastic până în 2029 (cu o țintă provizorie de 77 % până în 2025). Aceste sticle ar trebui să conțină cel puțin 25% plastic reciclat pentru fabricarea lor până în 2025 (pentru sticlele PET), și 30 % până în 2030 (pentru toate sticlele).

Țările UE trebuie, de asemenea, să asigure regulile privind responsabilitatea extinsă a producătorului (EPR) pentru uneltele de pescuit care conțin plastic și să monitorizeze și să evalueze uneltele de pescuit din plastic pentru a stabili obiective de colectare la nivelul întregii UE.

Citește și:

 

Te-ar mai putea interesa și
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării rețelelor
Electrica și compania emirateză Esyasoft înființează o companie dedicată tehnologiilor de stocare a energiei și digitalizării ...
Astăzi, la sediul Ministerului Energiei, a avut loc semnarea oficială a documentelor de constituire a noii companii din cadrul Grupului Electrica, denumită Electrica Esyasoft Smart Solutions S.A....
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat ...
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...