Lideri de sindicat din cadrul carierelor miniere Tismana I, Tismana II, Gârla, Benzi Magistrale şi Atelierul Mecanic au semnat un comunicat de presă în care solicită „o dezbatere în regim de urgenţă” în cadrul structurilor sindicale din care fac parte şi care, până acum, au susţinut fără reţinere înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia.
Sindicaliştii spun că, până în prezent, nimeni nu i-a informat despre avantajele, dezavantajele şi scopul pentru care termocentralele şi minele din Oltenia fuzionează pentru a forma noul complex energetic.
Liderii de sindicat cred că viitorul producător de energie nu le va garanta locurile de muncă în cazul unei eventuale privatizări, motiv pentru care declară că preferă formele actuale de organizare existente pe piaţă.
„Dacă singura motivaţie a constituirii Complexului Energetic Oltenia este privatizarea, anunţăm că ne opunem la constituirea acestui Complex întrucât, în actuala formă de organizare, angajaţii nu au avut probleme. Cerem să ni se explice de ce în actul de fuziune aprobat de Consiliile de Administraţie şi înaintat la Registrul Comerţului sunt luate de referinţă situaţiile financiare aferente anului 2010, cel mai slab an din istoria companiilor care fuzionează. Considerăm acesta ca un indiciu clar că se doreşte privatizarea pe un preţ mic, pentru că dacă s-ar fi luat în calcul situaţia anului 2011, un an mult mai bun decât 2010 din punct de vedere economic, s-ar demonstra că unităţile funcţionează bine în actuala formă de organizare”, se precizează în comunicatul de presă al sindicatelor din cadrul CE Rovinari.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a declarat pentru MEDIAFAX că oricând este loc pentru dialog şi că Federaţia pe care o conduce susţine în continuare înfiinţarea CE Oltenia.
„Voi discuta cu colegii mei, deşi noi am organizat tot felul de întâlniri, dezbateri, simpozioane, chiar şi acum două săptămâni, cu participarea lor, şi cred că asta spune tot. Probabil sunt mici neînţelegeri. Complexul Energetic Oltenia va fi funcţional de la 1 mai şi orice s-ar mai face de acum încolo nu mai poate bloca apariţia sa pe piaţă, aşa cum s-a întâmplat cu Electra”, a afirmat liderul sindical.
Înfiinţarea Complexul Energetic Oltenia a fost recent autorizată de Consiliul Concurenţei, compania urmând să fie formată prin fuziunea dintre Complexul Energetic Craiova, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).