Mai multe state europene cer etichetarea diferită a produselor fabricate în coloniile din teritoriile palestiniene
‘Am primit scrisoarea a 16 miniştri de externe pe tema etichetării. Nu este o problemă nouă, a mai fost discutată în trecut’, a declarat la o conferinţă de presă Maja Kocijancic, purtătoare de cuvânt a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE).
Ea a adăugat că în cadrul Consiliului Afaceri Externe s-a atras atenţia în mod repetat asupra asupra aplicării complete a legislaţiei comunitare, inclusiv a celei referitoare la etichetarea produselor.
Obiectivul demersului celor 16 miniştri este crearea unui sistem de etichetare prin care consumatorii să fie informaţi asupra articolelor produse în aşezămintele evreieşti considerate ilegale în legislaţia europeană, astfel încât cei care doresc să le cumpere să facă achiziţia în cunoştinţă de cauză.
Scrisoarea a fost semnată de miniştrii de externe din Belgia, Spania, Marea Britanie, Franţa, Danemarca, Irlanda, Croaţia, Malta, Olanda, Suedia, Portugalia, Slovenia, Italia, Luxemburg, Finlanda şi Austria.
Problema etichetării diferite a produselor realizate în coloniile din teritoriile palestiniene a fost adusă pentru prima dată în discuţie la nivelul blocului comunitar de 13 state în anul 2013. În prezent, aceste produse sunt comercializate în UE fără să fie diferenţiate în vreun fel de cele provenite în general din Israel.