Cota de contribuție în sistemul de pensii private a crescut, de la începutul acestui an, de la 3,75% la 4,75%, ceea ce face ca și conturile celor 8,2 milioane de participanți în sistem să fi crescut peste nivelul oricum bun al randamentelor obținute de administratori. Nu a fost singura veste bună pentru participanții la sistem, pentru că și legea a fost modificată de mai multe ori astfel încât vor putea încasa o pensie mai mare. Ne vom opri doar asupra regimului fiscal.
Citește aici ce poți face pentru a obține o pensie cât mai bună, inclusiv schimbând fondul
De la 1 ianuarie, nu se mai impozitează întreaga sumă acumulată în cont ci doar câștigul din plasamente. Mai recent, de la 1 octombrie, crește și plafonul de deductibilitate, de la 2000 de lei la 3000 de lei, ceea ce înseamnă că baza de impozitare o reprezintă câștigul minus 3.000 de lei. ” Aceasta înseamnă că vei primi mai mulți bani în cazul în care ești eligibil să încasezi suma acumulată în contul tău de pensie Pilon II”, anunță administratorii.
Calcul concret. Câți bani vor avea în plus viitorii pensionari
Față de 2023, impozitul plătit de cineva care iese de acum înainte la pensie a scăzut semnificativ. Vă prezentăm un calcul concret. La o sumă acumulată în cont de 10.000 de lei, impozitul care trebuia plătit de cei care au ieșit la pensie până la finalul lui 2023 era de 800 de lei, în timp ce de la 1 ianuarie 2024, impozitul a scăzut la 100 de lei. Cu modificarea aplicabilă de la 1 octombrie, acest impozit scade la doar 50 de lei.
Sistemul nu beneficiază în prezent de o lege de plată, iar cei care îndeplinesc condițiile de pensionare sau moștenitorii celor care decedează înainte de vârsta pensiei pot încasa sumele în baza unei norme ASF. Respectiva normă prevede că suma acumulată poate fi plătită în tranșă unică (metodă aleasă de majoritatea covârșitoare a celor care au benficiat până acum) sau plata eșalonată, pe maximum 5 ani.