Mai mulți foști lideri politici europeni, printre care și Adrian Năstase, sfătuiesc Bulgaria să realizeze o campanie de sensibilizare pe scară largă în privința adoptării euro

14 05. 2024
Bulgaria aderare Euro

Evenimentul este organizat de Asociaţia consulilor onorifici din Bulgaria, Societatea CFA din Bulgaria şi Asociaţia băncilor din Bulgaria.

Participanţii au discutat provocările şi perspectivele Bulgariei legate de planificata aderare la euro. Printre participanţi se află premierul interimar Dimitar Glavchev, ministrul Economiei şi Industriei, Petko Nikolov, guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, şi politiceni din ţări europene, inclusiv fostul cancelar austriac Wolfgang Schussel, fostul premier maltez Joseph Muscat, fostul premier român Adrian Năstase, fostul ministru cipriot de Finanţe, Michael Sarris, şi fostul ministru elen de Finanţe, George Zanias.

Wolfgang Schussel a spus că oamenii obişnuiţi trebuie să fie bine informaţi cu privire la avantajele adoptării monedei euro. Va fi nevoie de o strategie şi de campanii de informare care trebuie conduse de Banca Centrală, nu de Guvern, pentru că oamenii nu au încredere în politicieni. El a spus că Austria a avut nevoie de un an pentru a se pregăti pentru euro şi a dobândi încrederea societăţii.

Joseph Muscat a spus că toată lumea din ţara lui este mulţumită de euro şi a susţinut că este nevoie de o campanie foarte mare şi îndelungată. Este important să risipim temerile oamenilor că euro va duce la creşterea inflaţiei şi a preţurilor, şi să găsim un echilibru între aspectul economic şi politic al proiectului de trecere la euro, a spus el. De asemenea, a susţinut el, nivelul de stabilitate pe care euro îl poate aduce unei ţări mici este subestimat, iar euro este un activ intangibil care aduce o valoare adăugată uriaşă fiecărei ţări care îl adoptă.

Adrian Năstase a spus că zona euro face parte dintr-un vis pe care l-au avut ţara sa şi Bulgaria de mulţi ani. Problema este că UE s-a schimbat între timp. Există ţări care ar dori să adere la UE chiar şi acum, dar trebuie să ţină cont de aceste schimbări. El a comentat că problema acum în România este că nimeni nu vorbeşte despre zona euro. Năstase a subliniat că în 2004 ţara sa era mult mai aproape de îndeplinirea criteriilor de aderare la zona euro decât acum. Pe atunci, România nu îndeplinise doar un singur criteriu, aşa cum este cazul acum cu Bulgaria şi cu standardul inflaţiei. În prezent, însă, România nu îndeplineşte trei criterii. „România s-a dezvoltat substanţial, dar Guvernul din România vorbeşte mai mult despre aderarea la OCDE decât despre zona euro”, a spus Adrian Năstase. Bulgaria este înaintea României în pregătirea pentru trecerea la euro, a spus el, adăugând că preţurile sunt stabile în România, dar există probleme cu inflaţia, care sunt mai grave decât în Bulgaria.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

Sura foto: Bta.bg