Mai mulți români fac un proiect fotovoltaic mare în Brașov, lângă un parc al israelienilor de la Econergy, deja finalizat

13 06. 2024
fotovoltaice

Heliowin SRL a primit de la Transelectrica avizul tehnic de racordare (ATR) pentru a dezvolta un parc fotovoltaic de 293 MW, în localitatea Părău din județul Brașov, potrivit datelor Transelectrica. Viitoarea Centrală Electrică Fotovoltaică Părău 2 urmează să fie racordată la linia de 400 kV Sibiu Sud Brașov, printr-o stație nouă. Data estimată de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2027, iar ATR a fost emis la fnalul lunii mai.

Pottrivit datelor Termene.ro, Heliowin SRL a fost înființată în 2022 și are ca acționari mai multe persoane fizice din România. Trei dintre ele au câte 25% din firmă: Radu Crăciun, Jan-Martin Moise, Cornel Răhăian, iar alte trei dețin restul: Emil Bărbat (11%), Darie Cotchi și Emil-Florin Popovici (câte 7%).

Din informațiile noastre, parcul fotovoltaic ar urma să aibă și stocare.

Despre această investiție se vorbește în Brașov de mai multă vreme. Potrivit presei locale, acum mai bine de zece ani Răhăian anunţa că negociază cu firme din Statele Unite, Germania, israel, China, Ungaria şi Italia construcţia a cionci parcuri solare, cuprafaţa totală a acestora urmând să fie de 175 de hectare. Cel mai mare dintre acestea urma să fie construit la Părău, pe o suprafaţă de 113 hectare, şi să aibă o capacitate totală de 54 de MW, nivelul investiţiei urmând să se ridice la aproximativ 81 de milioane de euro. „Investiţia totală în toate cele cinci parcuri urmează fie de aproximativ 130 de milioane de euro. Negociem cu companii de renume în acest domeniu, dar nu le putem deocamdată nominaliza”, spus atunci omul de afaceri din Brașov.

Proiectul de parc fotovoltaic despre care vorbim este în aceeași localitate în care este pe cale să devină operațional un alt parc. Astfel, la finalul anului ar urma să fie operațională centrala fotovoltaică Părău, deșinută de către istraelienii de la Econergy, unul dintre cei mai activi investitori în fotovoltaic din România. Parcul are o putere de 92 MWp și a fost deja conectat la rețea, potrivit datelor Econergy.