MAI: Numărul incidentelor electorale raportate până la 18.30 este la jumătate faţă de alegerile din 2012
Aproximativ 40 la sută dintre sesizările care au fost verificate au fost infirmate. Cu toate acestea, s-au înregistrat 78 de dosare penale pentru cercetarea unor infracţiuni ce vizează 57 de persoane, la nivel naţional. De asemenea, au fost aplicate 92 de amenzi în valoare de 42.610 de lei, anunţă MAI.
Majoritatea amenzilor au fost date celor care şi-au fotografiat buletinul de vot, mulţi dintre alegători postând pe Facebook fotografiile. Reprezentanţii MAI avertizează că amenzile pentru astfel de fapte sunt între 600 şi 1.000 de lei.
„În judeţul Dolj, poliţiştii au întocmit dosar penal după ce au fost sesizaţi de un cetăţean că un candidat pentru funcţia de consilier local i-a oferit o bicicletă în valoare de 240 de lei pentru a îl vota. Ofiţerii l-au identificat pe candidat şi au găsit asupra lui suma de 2.170 de lei şi 30 de euro, precum şi o agendă în care avea scrise numele şi datele a 101 persoane din localitate. Banii şi înscrisurile au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor”, a spus comisarul Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.
O femeie din Maramureş a luat nouă buletine de vot de pe masa comisiei de votare, dintre care şapte erau pentru primar. Ea le-a ştampilat pe toate, însă ar fost văzută înainte să le introducă în urnă. Astfel, şase dintre buletine au fost anulate de preşedintele secţiei de votare.
În Bistriţa Năsăud, preşedintele unei secţii de votare este cercetat pentru fraudă la vot după ce a votat în secţia pe care o conducea, deşi domiciliază pe raza altei secţii.
Şi în Bucureşti a fost înregistrat un incident care face obiectul unei anchete penale, după ce un membru al comisiei de votare i-a dat unui alegător cu două buletine de vot mai mult decât prevede legea.