Şeful Autorităţii de Management a POR 2007 – 2013, Cătălin Surdeanu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că, până la 15 mai, numărul total al proiectelor depuse s-a ridicat la 8.279, arătând „apetitul pentru proiecte al beneficiarilor”.
Potrivit datelor oferite de acesta, valoarea totală a proiectelor se ridică la peste opt miliarde de lei, însă doar 3.552 de proiecte au fost aprobate, reprezentând mai puţin de jumătate.
„În ceea ce priveşte contractarea, am depăşit alocarea. Începem să avem rezultate şi în ceea ce priveşte proiectele finalizate – 1.333 de proiecte finalizate în valoare de 793 de milioane de euro. Numărul este impresionant pentru că el provine din rândul microîntreprinderilor care şi-au finalizat perioada de implementare”, a spus Surdeanu.
Acesta a adăugat că prin proiectele care s-au finalizat deja au fost reabilitaţi sau modernizaţi 1.060 de kilometri de drumuri, s-au creat 6.650 de locuri de muncă noi, au fost sprijinite 1.243 de microîntreprinderi, au fost achiziţionate 249 de unităţi mobile pentru situaţii de urgenţă şi s-au modernizat sau reabilitat 62 de centre sociale şi 77 de unităţi de învăţământ.
Şeful Autorităţii de Management a POR a apreciat că beneficiarii au învăţat să scrie proiecte şi să le implementeze, calitatea proiectelor depuse în ultima perioadă fiind net superioară faţă de proiectele depuse în perioada 2007 – 2008.
„În ceea ce priveşte proiectele, constat că pe zi ce trece, lună de lună, proiectele şi echipele de management de la nivelul beneficiarilor îşi îmbunătăţesc expertiza şi proiectele care s-au depus în perioada 2009 – 2010 sunt, calitativ, peste proiectele depuse în perioada anterioară. Între timp, viaţa ne-a învăţat că au apărut nişte speţe, au apărut răspunsuri clare la ele, iar proiectele sunt mult mai bine calibrate, este o mai bună concordanţă cu realitatea din teren, iar soluţiile tehnice sunt mult mai bine alese”, a afirmat Cătălin Surdeanu.
Reprezentanţii Autorităţii de Management a POR 2007 – 2013 au efectuat, miercuri, o vizită la mai multe proiecte finalizate sau în curs de finalizre din municipiul Sibiu.
În martie, Ministerul Fondurilor Europene anunţa că CE a decis reluarea plăţilor pe patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul Programului Operaţional Regional.
„Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor pe patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României. Prin intermediul celor patru axe pe care se reiau plăţile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate României prin intermediul acestui program”, se arăta într-un comunicat remis atunci, MEDIAFAX, de Ministerul Fondurilor Europene.
Comisia a presuspendat acest program la sfârşitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor înregistrate în implementare în perioada 2009-2011.
Ca urmare a reluării plăţilor, România va încasa pe POR peste 150 de milioane de euro, sumă pentru care au fost trimise Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare în luna martie 2013, preciza MFE în comunicat.
La sfârşitul lunii martie, rata de absorbţie pe POR era de 24,30%, semnificativ mai mare decât în cazul altor programe operaţionale.