Mai scump ca în Capitală. Care sunt oraşele în care alimentele sunt mai scumpe

23 04. 2013
legume_84546500

În mai multe oraşe mari ale ţării preţurile la produsele alimentare de bază din pieţe sunt mai mari decât în Bucureşti, deşi puterea de cumpărare a locuitorilor diferă semnificativ. Conform unui studiu Euromonitor, spre exemplu, veniturile disponibile ale locuitorilor din Capitală sunt cu 93% mai mari faţă de cele ale românilor care trăiesc în provincie.

Pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică, ECONOMICA.NET a analizat preţurile medii din principalele pieţe agroalimentare din municipiile reşedinţă de judeţ la principalele produse alimentare, concluzia fiind că, din acest punct de vedere, este mai scump să trăieşte în oraşe precum Mircurea Ciuc, Alexandria sau Constranţa.

Spre exemplu, kilogramul de cartof este mai scump în Alexandria, Cluj-Napoca, Constranţa, Miercurea-Ciuc şi Piteşti, diferenţele dintre aceste oraşe şi capitală fiind de cel mult 0,33 de lei. În Bucureşti, preţul mediu al unui kilogram de cartofi era în luna februarie (ultimele date disponibile) de 2,05 lei.

Ceapa este mai scumpă în Alexandria, Constanţa, Mircurea-Ciuc, Arad, Braşov sau Drobeta Turnu Severin. De asemenea, un kilogram de usturoi costă în capitală 12,33 de lei, cu 85% mai puín decât în Tulcea, spre exemplu. Preţuri mai mari la usturoi găsim şi în pieţele din Alexandria, Baia Mare, Cluj-Napoca, Miercurea-Ciuc sau Oradea.

Un kilogram de morcovi îi costă pe locuitorii din Drobeta Turnu Severin cu până la un leu mai mult decât pe bucureşteni. Preţuri mai mari găsim şi la Alba Iulia, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe. Nu în ultimul rând, pentru un kilogram de brânză din lapte de oaie trebuie să plăteşti cu până la 2,5 lei mai mult dacă cumperi din Târgovişte decât din Bucureşti. Mai mulţi bani dau pentru un kilogram de brânză şi locuitorii din Cluj-Napoca sau Reşiţa.