Guvernul a anunţat introducerea unei accize suplimentare, de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant cumpărat de la orice benzinărie din ţară, sumele urmând să fie folosite pentru construcţia de drumuri. Un calcul simplu bazat pe consumul de benzină şi motorină din 2012 arată că statul ar colecta, într-un an, peste 600 milioane de euro.
Nu este însă sigur că va avea şi de unde lua aceşti bani, pentru că oamenii lasă din ce în ce mai puţini bani la benzinărie. Potrivit unui raport al Petrom, cel mai mare vânzător de carburanţi din România, volumul vânzărilor a scăzut cu 5%, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar anul trecut, „volumul vânzărilor de marketing a scăzut cu 6% faţă de 2011, în linii mari în concordanţă cu cererea pieţei din regiunea în care operăm” se arată în raportul anual al Petrom.
Tendinţa este valabilă şi în cazul Rompetrol, cea de-a doua companie de pe piaţă. În al doilea trimestru al acestui an, vânzările retail au scăzut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă luăm în calcul primele şase luni, scăderea din 2013 este de 4%, comparativ cu primele şase luni din 2012.
Citeşte şi Câte taxe plătesc românii ca să meargă pe drumurile ţării
Potrivit unei cercetări de piaţă făcută pentru una dintre companiile petroliere din ţară, mai mult de jumătate dintre şoferii care merg să alimenteze cu carburant lasă mai puţin de 50 de lei la un drum până la benzinărie, în medie. Adică, la preţurile actuale, alimentează cu mai puţin de 10 litri de carburant. Mai mult, un şofer din trei lasă la benzinărie mai puţin de 20 de lei, adică alimentează cu mai puţin de patru litri.
Iată statistica, detaliat:
0-10 lei :17%
10 – 20 lei: 20%
20 – 50 lei: 21%
50-100 lei: 20%
100-250 lei: 17%
peste 250 lei: 5%
După introducerea, la 1 ianuarie 2014, a accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru, preţul carburanţilor va creşte cu aproape 40 de bani pe litru. La un plin de 50 de litri, un şofer va lăsa la benzinărie 20 de lei în plus.