Mâine expiră interdicția de a importa cereale din Ucraina. Ce se poate întâmpla

Mâine, 15 septembrie, este ultima zi în care sunt interzise importurile de grâu, floarea-soarelui, porumb și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, iar mare parte dintre statele implicate au solicitat în mai multe rânduri prelungirea perioadei de restricții. Comisia Europeană nu spune încă nimic.
Alina Stanciu - joi, 14 sept. 2023, 18:33
Mâine expiră interdicția de a importa cereale din Ucraina. Ce se poate întâmpla

Cu o zi înainte de data la care expiră interdicția privind importurile de cereale din Ucraina în România, Comisia Europeană nu a anunțat nicio decizie cu privire la extinderea perioadei, așa cum au solicitat mai multe state membre, inclusiv România.

„Nu s-a luat încă nicio decizie, așa că nu suntem în măsură să vă informăm acum cu privire la următorii pași”, ne-au transmis reprezentanții Comisiei.

Ieri însă Ungaria a anunțat că a ajuns la un acord cu România, Bulgaria şi Slovacia prin care cele patru state membre UE din Europa Centrală şi de Est (ECE) vor impune la nivel naţional interdicţii asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja pieţele. Aceasta chiar dacă UE nu extinde interdicţia care expiră mâine.

Ulterior, Bulgaria a anunțat că se retrage din acordul cu celelalte trei state și nu va prelungi interdicția de a importa cereale ucrainene, după data de 15 septembrie.

În schimb, ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, a declarat după ședința de Guvern de joi că este sigur de dorința de a interzice în continuare importurile.

„Îmi doresc prelungirea acestei interdicții”, a spus ministrul fără a comenta cu privire la măsurile pe care le va lua în cazul în care poziția Comisiei Europene va fi una diferită.

În data de 13 a avut loc cea de-a 9-a reuniune a platformei comune de coordonare privind exporturile ucrainene la care  au participat reprezentanți ai celor cinci state membre, ai Ucrainei, ai Republicii Moldova și ai Comisiei. Comisia a prezentat cele mai recente previziuni cu privire la situația pieței în ceea ce privește recolta, comerțul și prețurile. Țările au fost invitate să împărtășească cele mai recente informații.

Platforma a discutat, de asemenea, despre modul în care se poate spori capacitatea de depozitare și reduce timpul de trecere a frontierei. În cele din urmă, a avut loc un schimb de opinii cu privire la acțiunile pe termen scurt pentru a facilita fluxurile comerciale și la modalitățile de sprijinire a transportului.

A doua parte a reuniunii s-a axat pe rutele alternative, cu reprezentanți din Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Italia și Croația. În contextul acestei reuniuni, Comisia a informat că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la măsurile preventive care urmează să fie eliminate treptat la 15 septembrie 2023.

Platforma va continua să se reunească în mod regulat și să monitorizeze importurile de cereale din Ucraina.

Amintim că începând cu 2 mai, România nu mai poate importa din Ucraina grâu și meslin, porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate, semințe de floarea-soarelui întregi sau sfărâmate. Aceste mărfuri pot doar tranzita țara. Excepție fac mărfurile ce fac obiectul unor contracte semnate înainte de 2 mai.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...