Azi începe tranzacţionarea Romgaz la Bursă. La ce preţuri?
Romgaz (SNG) va face spectacol încă din prima zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), începându-şi marşul spre ţintele de preţ de 35 de lei / titlu, stabilite de analişti.
Piaţa acţiunilor SNG va fi animată atât de interesul sporit de a vinde în câştig al multora dintre cumpărătorii din cadrul ofertei publice abia încheiate, dar şi de cererea investitorilor nesatisfăcută de aceasta.
„Sunt mulţi investitori care doresc să cumpere acţiuni SNG din banii pe care oricum i-au blocat în ofertă. Şi sunt destui şi cei care vor vinde, dorind să-şi marcheze profitul încă din prima zi”, răspunde, la întrebările ECONOMICA.NET, Adrian Danciu, directorul genral al firmei de administrare de investiţii SAI Broker Asset Management.
Investitorilor care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) li s-au alocat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei, în funcţie de ziua subscrierii. Aceştia au blocat 32 de lei pentru fiecare acţiune subscrisă.
Preţul final de vânzare, pentru restul investitorilor, a fost de 30 de lei / acţiune SNG, dar preţul de piaţă de la BVB va creşte „cu cel puţin 13 – 15%”, în primele zile de tranzacţionare, consideră Adrian Danciu.
„Preţul SNG va urca la 33 – 35 de lei / acţiune”, spune directorul SAI Broker Asset Management, din Cluj Napoca, rezumând, în fapt opiniile majorităţii analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.
Preţurile SNG „vor continua să crească şi după eventualele corecţii ce vor surveni în urma febrei primelor zile de tranzacţionare. Romgaz este o furnizoare certă de dividende, ceea ce sporeşte atractivitatea acţiunilor sale. În plus, pe toate pieţele financiare ale lumii a revenit apetitul pentru risc, ca urmare a şi a dobânzilor foarte mici”, mai explică Adrian Danciu.
Preţul ţintă estimat mai sus este aproape acelaşi cu „valoarea justă” a unei acţiuni SNG, de 35,51 lei, la care a ajuns o analiză a BT Securities Cluj Napoca, citată de ECONOMICA.NET încă dinainte de stabilirea preţului ofertei.
Analiştii casei de brokeraj clujene îşi susţin calculele. „Judecând după succesul ofertei, este mai probabilă o evoluţie favorabilă din momentul listării”, a spus Diana – Elena Radu, analist la casa de brokeraj BT Securities.
Preţuri de 33 – 35 de lei / acţiune SNG vede şi Alin Brendea, directorul casei de brokeraj Prime Transaction, dar abia în următoarele 6 luni. Brokerul consideră că preţul final al ofertei, de 30 de lei este peste aşteptări.
Şi analiştii de la XTB România văd acţiunile Romgaz ajungând la 33,74 de lei/titlu, „în următoarele sase luni, cu 12,47% mai sus faţă de preţul de ofertă de 30 de lei, sau în avans cu 18,38% faţă de preţul cu discount de 5% (28,5 lei/acţiune).
Este una dintre puţinele estimări privind acţiunile ale XTB România, care nu intermediază tranzacţii la BVB. Nu încă.
Mai puţin încrezători sunt şi analiştii de la Tradeville, care îşi menţin estimarea de preţ ţintă mic, de 28,8 lei, pe un orizont de 12 luni, foarte apropiat de cel final stabilit în ofertă.
În ciuda euforiei post ofertă şi a gradului mare de suprasubscriere, „opinia noastră privind ţinta de preţ SNG rămâne neschimbată, deoarece datele de bază ale companiei nu s-au schimbat”, potrivit lui Ovidiu Dumitrescu, directorul adjunct al Tradeville.
Banii disponibili
Circa un miliard de euro ar trebui să fie disponibili pentru BVB în perioada imdeiat următoare, dar probabil că nu numai pentru SNG, dacă cotaţiile acesteia vor creşte neconvenabil de mult.
Preţul maxim cerut de ofertă a fost de 32 de lei / acţiune.
Investitorii au mobilizat circa 2,8 miliarde euro pentru oferta de vânzare a Romgaz (SNG) şi aproape o jumătate se estimează că au fost sume împrumutate.
Sumele implicate sunt de peste 7 ori mai mult decât cele care au fost cheltuite efectiv pe acţiunile alocate. Pe tranşa investitorilor de retail, suprasubscrierea a fost de aproape 18 ori.
Prin urmare, piaţa se aşteaptă ca mulţi dintre cei peste 200 de investitori instituţionali (care au subscris peste 1,7 miliarde de euro), respectiv dintre cei peste 11.900 de investitori de retail (care au subscris peste 1,1 miliarde euro) să dorescă să obţină din piaţă acţiunile pe care nu le-au primit din ofertă, din cauza suprasubscrierii.
Trebuie ţinut seama de faptul că o mare parte din sumele mobilizate au fost împrumutate de bănci exclusiv pentru oferta publică, deci nu toţi banii nefolosiţi se vor reîntoarce la Bursă.
Pe de altă parte, există şi argumente împotriva expunerii prea mari pe acţiunile SNG, din cauza titpului de management impus de acţionarul majoritar, statul.
Guvernul va proteja preţul
Peste 220 de milioane de lei ar putea fi puse la bătaie în piaţă pentru stabilizarea preţului, potrivit contractului dintre stat şi managerii ofertei, Goldman Sachs, Erste Bank, BCR şi Raiffeisen Capital & Investment.
O astfel de protecţie a acţiunilor SNG vizează variaţiile mari, ca urmare a presiunilor speculative. Mai ales scăderile nu sunt bine văzute de managerii ofertei, dar nici creşterile exagerate, pentru că ar urma corecţii prea severe.
Intermediarii au reţinut 13% din veniturile brute obţinute de către acţionarul vânzător ca să le folosească drept „Fonduri pentru Stabilizare” a preţului de piaţă al acţiunilor la bursă, „dacă va fi cazul”.
Astfel, operaţiunile de stabilizare a preţului ar putea consuma circa 140 de milioane de lei în primele 30 de zile calendaristice de data primelor tranzacţii la bursă.
Cu fondurile de stabilizare se pot realiza „tranzacţii în vederea susţinerii preţului de piaţă al valorilor mobiliare la un nivel mai ridicat decât cel care ar prevala pe o piaţă deschisă pentru o perioada limitată”.
„La finalul Perioadei de Stabilizare, managerii vor returna Acţionarului Vânzător Valorile Mobiliare care au fost cumpărate în piaţă ca urmare a activităţilor de stabilizare şi/sau orice parte din Fondurile pentru Stabilizare care nu este utilizată pentru activităţile de stabilizare, precum şi orice dobandă acumulată cu privire la sumele aferente Fondurilor pentru Stabilizare”, s emai prevede în prospectul de ofertă.
Desigur, sumele vor putea fi folosite şi la Bursa din Londra, unde vor fi listate certificatele de depozit globale (GDR) care au fost vândute unora dintre investitorii străini.
AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.
Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru cel mult următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.
Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.
Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.