Majorarea impozitelor pe clădiri şi terenuri nu poate fi aplicată până în 2026. Sistemul digital nu e pregătit

25 10. 2024
taxe 675849323575483904957

În acest moment, impozitarea clădirilor și terenurilor se face de către primării pe baza unor grile arbitrare care nu țin cont de valoarea de piață a unei proprietăți de lux față de una dintr-o localitate săracă, cu o valoare mică de vânzare, scrie Termene.ro. 

Ministerul Finanțelor va avea o structură de specialitate

Pe lângă amânarea impozitării clădirilor la valoarea lor reală, Guvernul României a decis și înființarea unei structuri speciale în cadrul Ministerului Finanțelor, care să se ocupe de taxarea proprietăților imobiliare.

„De asemenea, având în vedere necesitatea implementării coordonate a măsurilor de reformă din PNRR referitoare la impozitarea proprietății imobiliare, reprezentând un element de noutate, se propune înființarea unei structuri distincte în cadrul Ministerului Finanțelor, care să fie responsabilă de implementarea reformei impozitului pe proprietate, așa cum au recomandat instituțiile internaționale care au acordat asistență tehnică de specialitate. Obiectivul principal al structurii de evaluare a proprietăților este să sprijine implementarea într-o manieră coordonată și strategică și să asigure administrarea procesului de evaluare în condiții de sustenabilitate și eficiență”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței de urgență, scrie Termene.ro. 

Întrucât s-a constatat lipsa unei „chei de control” care să permită conectarea tuturor bazelor de date luate în calcul spre a fi utilizate în procesul de stabilire a impozitului pe proprietate, potrivit noii abordări, s-a sugerat utilizarea în acest scop a ”numărului cadastral”, potrivit Termene.ro. 

Citeşte ştirea integral în Termene.ro.