În acest context tensionat, TVA-ul (Taxa pe Valoarea Adăugată) revine în centrul discuțiilor privind sustenabilitatea bugetară. Guvernul ia în calcul majorarea cotelor de TVA cu 2 puncte procentuale începând cu luna iulie și, simultan, continuarea eforturilor de digitalizare și combatere a evaziunii fiscale, scrie Termene.ro.
Având în vedere că TVA reprezintă cea mai importantă sursă de venit bugetar, aceste măsuri sunt considerate esențiale pentru a acoperi nevoile financiare ale statului român în perioada următoare.
Conform datelor obținute de Clever News Center, Agenția Națională de Administrare Fiscală are prognozate în acest an venituri suplimentare între 24 și 25 de miliarde de lei din colectarea TVA. Alte taxe, precum taxa pe construcții și majorarea impozitelor pe proprietăți de lux și a altor taxe pe proprietăți, ar urma să aducă până în 3 miliarde de lei.
Rezultă că singura șansă a României de a respecta deficitul de 7% este reprezentată de încasările de TVA să se ridice până la 24 de miliarde de lei în plus față de 2024. Asta desigur, n condițiile în care cheltuielile bugetare ar rămâne cel mult la pragul atins în 2024, scrie Termene.ro.
Citeşte ştirea integral în Termene.ro.