Majoritatea americanilor au o opinie defavorabilă despre China – sondaj
Cifrele – difuzate cu puţin timp înainte de vizita preşedintelui chinez Xi Jinping la Washington la sfârşitul lunii septembrie – arată că 33 % dintre persoanele intervievate au o opinie ‘destul de defavorabilă’, iar 21 % una ‘foarte defavorabilă’ despre China.
În schimb, 38 % dintre cei 1.003 americani intervievaţi telefonic între 13 aprilie şi 3 mai au o opinie favorabilă faţă de cea de a doua putere economică mondială. Această cifră este cvasiidentică celei culese de Pew în cursul ultimilor doi ani.
Detaliind, rezultatele arată că trei mari subiecte economice îi neliniştesc pe americani: partea importantă a datoriei americane deţinută de China, pierderile de locuri de muncă americane în profitul salariaţilor chinezi şi deficitul comercial cu China.
Mai mult de jumătate din persoanele care au răspuns anchetei consideră că aceste trei subiecte constituie probleme ‘foarte grave’ pentru SUA.
Când acelaşi sondaj a fost realizat înainte de piratarea datelor a milioane de funcţionari americani în iunie, 86 % dintre americani considerau riscul atacurilor informatice venind dinspre China ca fiind altă problemă ‘destul de gravă’ sau ‘foarte gravă’.
Piraţi informatici chinezi au fost suspectaţi că ar fi în spatele acelui atac, dar guvernul american a evitat să identifice China, iar Ministerul chinez al Afacerilor Externe a denunţat o alegaţie ‘iresponsabilă’ şi ‘nefundamentată’.
Persoanele întrebate despre toate subiectele care ‘pot prezenta probleme pentru SUA’ mai erau preocupate de politicile în materie de drepturile omului, de impactul Chinei asupra mediului înconjurător şi de expansiunea puterii sale militare. Ele consideră în procent de peste 80 % că aceste subiecte sunt ‘destul de grave’ şi ‘foarte grave’.
Orientările politice au fost, de asemenea, luate în calcul. Astfel, 77% dintre simpatizanţii republicani consideră o problemă ‘foarte gravă’ datoria, faţă de 60 % dintre democraţi.
Asupra a şase din cele opt subiecte abordate, republicanii se arată mai preocupaţi decât democraţii, cu excepţia drepturilor omului unde nu se observă vreo diferenţă. Referitor la impactul asupra mediului, în schimb, democraţii sunt cei mai alarmaţi.