Aproximativ 85% dintre persoanele care au răspuns la sondajul Harvard School of Public Health/SSRS au spus că ele cred că boala s-a răspândit prin strănut sau tuse, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră acest tip de transmitere puţin probabil, scrie Agerpres.
Transmiterea bolii la asistentele din Dallas care au tratat primul pacient cu Ebola diagnosticat în Statele Unite probabil că a provocat îngrijorarea americanilor asupra modului de răspândire a virusului, a declarat Gillian SteelFisher, un cercetător de la Harvard.
‘Faptul că Ebola s-a răspândit în acest context ridică întrebări pentru oameni’, a spus SteelFisher într-un interviu. ‘Există multă incertitudine cu privire la modul în care Ebola se transmite în public şi ei cred că se răspândeşte în orice mod care li se pare logic, fără a cunoaşte mecanismele de contagiune’.
Sondajul pe un eşantion de 1.004 adulţi din SUA a fost efectuat între 8 şi 12 octombrie, o
perioadă ce include dezvăluirea faptului că o asistentă din Texas era infectată cu boala, dar înaintea anunţului de miercuri că o a doua asistentă a fost diagnosticată cu Ebola.
Ebola se transmite prin contact cu sângele sau alte fluide corporale ale unei persoane bolnave manifestând simptomele bolii, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii publice.
În ciuda decesului bărbatului tratat de asistentele medicale, în jur de 80% din respondenţi au declarat că ei cred că cineva din comunitatea lor este de natură să supravieţuiască infecţiei cu Ebola dacă primeşte imediat îngrijire medicală. Sondajul are o marjă de eroare de 3,6 procente.
Circa 38% dintre respondenţi s-au declarat îngrijoraţi că ei sau un membru apropiat al familiei ar putea cădea bolnav de Ebola anul viitor, faţă de 26% care şi-au exprimat această îngrijorare într-un sondaj din august, adaugă Reuters.