204 angajaţi dintr-un efectiv de 254 de salariaţi ai CNAS au încasat în luna octombrie 2018 venituri nete de peste 6.000 de lei, arată o statistică făcută de Economica.net pe baza datelor oficiale ale instituţiei.
Cei mai mulţi angajaţi care câştigă venituri de peste 6.000 de lei net lunar performează în funcţia de consilier superior, reiese din datele oficiale, studiate de Economica.net. Printre funcţiile ocupate de angajaţii care au venituri de peste 6.000 de lei net în octombrie se numără cele de auditor superior, expert superior, inspector superior, şef serviciu, director grad II.
Directorul general al CNAS e cel mai bine plătit funcţionar al instituţiei. A încasat în octombrie un venit net de circa 9.300 de lei. A doua cel mai bine plătită funcţie din CNAS e de medic şef – director general adjunct, remunerată cu circa 8.700 de lei în octombrie. Salariaţii care performează în poziţia de director gradul II sunt plătiţi cu venituri cuprinse între circa 7.900 de lei şi 9.200 de lei net în octombrie 2018, arată datele comparate.
Cel mai bine plătit şofer al CNAS ia aproape 3.000 de lei „în mână”.
Veniturile nete încasate de şoferii treapta 1, clasa 24, care lucrează la Direcţia Logistică, Patrimoniu, Achiziţii Publice, sunt cuprinse între 1.680 de lei şi 2.933 lei în octombrie.
CNAS gestionează un buget de 35,24 miliarde de lei în 2018.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este instituţie publică, autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică, care administrează sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi, implicit, fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
În acest Fond sunt viraţi banii plătiţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate de către salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită contribuţia de asigurări sociale de sănătate (spre exemplu, persoane cu venituri din activităţi independente, cu venituri din contracte de închiriere, investiţii, din arendarea bunurilor agricole). Fondul mai este alimentat şi cu banii din taxa clawback, plătiţi de producătorii de medicamente.
Din banii încasaţi la Fondul de Sănătate, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale, incluse în pachetul de bază şi acordate pacienţilor. Încasările totale la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate din prima jumătate a anului 2018 depăşesc 15,92 miliarde de lei, arată o analiză Economica.net.
Precizări: Economica nu face nici implicit, nici explicit judecăţi de valoare cu privire la oportunitatea sau moralitatea acordării salariilor expuse în acest articol.