Majoritatea europenilor sunt în favoarea aderării Ucrainei la UE – sondaj

Economica.net
11 09. 2014
ucraina_ue_45678976543_33455500

Ucraina, ale cărei autorităţi se află în conflict cu separatiştii proruşi din estul ţării, este în centrul celei mai grave dispute Est-Vest de la sfârşitul Războiului Rece.

UE a semnat un Acord de Asociere şi de Liber Schimb cu Ucraina, dar nu i-a oferit şi perspectiva unei eventuale aderări.

Guvernul ucrainean a precizat în august că va încerca să obţină apartenenţa la NATO, însă este vorba de un proces care poate dura ani şi nu se ştie dacă membrii Alianţei vor accepta o eventuală aderare a Ucrainei.

Sondajul, realizat în SUA, Rusia, Turcia şi zece ţări din UE şi făcut public miercuri, relevă că 52% dintre europeni sunt de părere că UE ar trebui să ofere Ucrainei statutul de membru, în timp ce 43% dintre cei intervievaţi sunt împotriva acestei idei.

68% dintre americani susţin ideea aderării Ucrainei la NATO, însă europenii sunt divizaţi pe acest subiect: 46% dintre ei spun că Ucraina ar trebui să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, în timp ce 47% au o părere contrară.

Sondajul a fost realizat în zece ţări din UE – Marea Britanie, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania şi Suedia -, precum şi în Turcia, Rusia şi SUA.

Aproximativ 1.000 de persoane au fost intervievate în fiecare ţară în luna iunie, cu excepţia Rusiei, unde eşantionul a fost de 1.500 de persoane.

Peste 60% dintre cei chestionaţi în UE şi SUA susţin că ar trebui să existe sancţiuni economice puternice împotriva Rusiei din cauza acţiunilor acesteia în Ucraina.

Sondajul mai relevă o diferenţă majoră între felurile în care percep criza din Ucraina persoanele din Rusia şi occidentalii.

Majoritatea americanilor şi europenilor sunt de părere că UE ar trebui să continue să ofere sprijin economic şi politic Ucrainei, chiar dacă există riscul unui conflict cu Rusia.

Majoritatea ruşilor consideră de asemenea că ţara lor ar trebui să acţioneze pentru a-şi menţine influenţa asupra Ucrainei, chiar dacă acest lucru ar duce la riscul unui conflict cu UE.