Majoritatea finanţărilor RBL vizează modernizări şi cele mai puţine construcţia de locuinţe

Economica.net
18 04. 2013
imobiliare--case-2_56570500

„La fiecare 10 credite date de RBL unul este pentru construcţie, două sunt pentru achiziţie şi şapte sunt pentru modernizare. Pe partea de modernizare intră toată gama, de la schimbarea geamurilor până la proiecte care înseamnă reabilitarea sau finalizarea unor construcţii înregistrate care pot să coste 100.000 lei. Sistemul de economisire-creditare este în toate ţările în care funcţionează o soluţie sustenabilă de finanţare a domeniului locativ”, a spus Cionga, la conferinţa Mediafax Talks about Constructions.

Potrivit acesteia, clienţii interesaţi de acest produs sunt oamenii care vor sã fie stăpânii proiectelor lor şi care cunosc valoarea banilor.

„În ultimă instanţă, unul dintre argumentele cele mai importante ale acestui produs este că oferă o finanţare care îl costă cel mai puţin pe om. Vorbim, în general, de credite care nu depãşesc, în forma lor standard, între 20 şi 60 de bani pentru fiecare leu pe care îl împrumutã. Vorbim foarte adesea de familii la început de drum sau ale cãror copii se pregătesc sã înceapă propriul drum în viaţă”, a adăugat oficialul RBL.

În ceea ce priveşte soldul creditelor, 50% din valoare reprezintă cele pentru cumpărare, 40% pentru modernizare şi 13% pentru constucţii noi, sub controlul clientului persoană fizică.

Ea a precizat că în ultimii ani, după momentul acut al crizei, valoarea medie a creditelor a crescut pentru toate tipurile de activitate, astfel cã la finele anului trecut media era de 100.000 lei la achiziţie, la
75.000 de lei la construcţie şi la 25.000 lei pentru modernizare.

„Unul dintre atuurile acestui tip de program este că permite pe lângă încurajarea populaţiei să economiseascã şi să asigure finanţare, are şi un impact asupra pieţei construcţiilor, şi menţinerea locurilor de munc”, a mai spus oficialul RBL.

Clienţii care încheie un contract de economisire-creditare şi economisesc o perioadă de timp au ulterior posibilitatea accesării unui credit cu dobândă fixă. În fiecare an, clienţii primesc la depunerile efectuate în anul respectiv o primă de stat de 25% pe an, până la 250 de euro, la care se adaugă dobânda băncii.

În acest domeniu activează în România Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, parte a grupului austriac Raiffeisen, şi BCR BpL.