În acelaşi timp, 40% dintre respondenţi au răspuns afirmativ la întrebarea dacă Grecia, care se confruntă cu o profundă criză, ar trebui să-şi menţină statutul de membru în uniunea monetară, iar 8% au ezitat să dea un răspuns.
Se remarcă tendinţa spre o tot mai puţină înţelegere din partea germanilor faţă de politica premierului grec Alexis Tsipras. Doar cu o lună în urmă, situaţia era invers: pentru integritatea zonei euro se pronunţau 52% dintre germani, 41% doreau ieşirea Greciei din zona euro, iar 7% nu se pronunţau.
În ultima vreme, politicieni greci pun tot mai des problema ca Germania să-i plătească Greciei reparaţii pentru crimele comise de naţional-socialiştii germani în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, ceea ce a influenţat, probabil, atitudinea germanilor în sondaje. Potrivit estimărilor unor parlamentari greci, Germania trebuie să-i plătească statului grec 7,1 miliarde de dolari la valoarea din 1938, adică 108 miliarde de euro la preţurile actuale.
La Berlin, aceste cereri sunt considerate ilegitime, fiind invocat precedentul juridic din 2012 privind cereri asemănătoare formulate de Italia faţă de Germania, cereri care nu au fost satisfăcute. În afară de aceasta, Berlinul invocă acordul ‘Doi plus patru’ privind reglementarea definitivă a problemelor referitoare la Germania.
Mass-media germane încearcă să califice cererile grecilor ca fiind ‘şantaj moral’, deoarece grecii încearcă să facă presiuni asupra unor aspecte dureroase pentru germani: crimele comise de fascişti în timpul celui de-Al Treilea Reich. În paralel, este exprimat un punct de vedere conform căruia în acest fel premierul Greciei, Alexis Tsipras, încearcă să deturneze atenţia comunităţii de la problemele noului guvern, care nu este în stare să-şi onoreze promisiunile electorale.
La rândul său, ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schauble, nu a exclus ieşirea Greciei din zona euro. El a explicat că întreaga răspundere pentru o decizie sau alta aparţine Greciei.