Potrivit sondajului, circa 84% dintre cei chestionaţi – indiferent că au simpatii politice de dreapta sau de stânga – nu cred că reformele pe care le votează joi parlamentul de la Atena vor fi într-adevăr puse în aplicare. În plus, 57% dintre participanţii la sondaj sunt împotriva acordării unor noi împrumuturi Greciei, iar 51% nu sunt de acord cu evaluarea Fondului Monetar Internaţional, care consideră că statul grec ar trebui să beneficieze de o nouă reducere a datoriei externe.
De asemenea, linia dură a ministrului german de finanţe Wolfgang Schaueble, partizanul unei ieşiri – cel puţin temporare – a Greciei din zona euro, este sprijinită de 47% dintre cei intervievaţi, în timp ce poziţia ceva mai moderată a cancelarului Angela Merkel, care pare să fie mai dispusă la un compromis, este susţinută de 41% dintre participanţii la sondaj. Totuşi, în tabăra susţinătorilor lui Merkel opiniile sunt împărţite, întrucât 45% dintre simpatizanţii alianţei conservatoare CDU-CSU aprobă poziţia şefei executivului, în schimb un procent similar susţin viziunea ministrului ei de finanţe.
Eurogrupul se va reuni vineri, la Bruxelles, pentru a se pronunţa asupra noului plan de ajutor internaţional pentru Grecia, ce prevede în principal acordarea unor noi credite în valoare totală de circa 85 de miliarde de euro, în schimbul măsurilor de austeritate promise de guvernul de la Atena. Grecia a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 220 de miliarde de euro în cadrul a două programe de asistenţă financiară şi a beneficiat în anul 2012 de o reducere cu 107 miliarde de euro a datoriei externe.