Majoritatea IMM-urilor se finanţează din surse proprii. Care sunt barierele în accesul la finanţare

Majoritatea IMM-urilor (71,99%) îşi finanţează activele economice din surse proprii, în timp ce doar 22,63% apelează la credite bancare, conform unui raport prezentat în Carta Albă a IMM-urilor din România 2016.
Economica.net - vin, 15 iul. 2016, 09:26
Majoritatea IMM-urilor se finanţează din surse proprii. Care sunt barierele în accesul la finanţare

Principalele bariere în accesarea de finanţări bancare sunt preţul creditului sau dobânzile prea ridicate (44,43% dintre IMM-uri), lipsa garanţiilor (29,11%), faptul că se cer prea multe acte (18,98%), dar şi lipsa certitudinii privind situaţia financiară a companiei (18,16%).

De aceea, 21,26% dintre IMM-uri au preferat să recurgă la credite la furnizor, 7,94% din întreprinderi au utilizat leasingul şi doar 2,1% din unităţile economice au utilizat fondurile nerambursabile ca sursă de finanţare.

Ramurile de servicii şi comerţ se bazează într-o proporţie foarte ridicată pe autofinanţare, în timp ce creditul bancar are o utilizare mai ridicată în turism.

Principalele nevoi de finanţare ale IMM-urilor sunt: finanţarea stocurilor şi capitalul de lucru (35,95%), dezvoltarea unor produse, servicii sau accesarea unor noi pieţe (29,74%) şi investiţiile imobiliare în echipamente sau tehnologie (28,10%).

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) apreciază că, în acest moment, este nevoie de stimularea finanţării afacerilor prin instrumente alternative, precum seed-capital, furnizarea de micro-granturi şi micro-credite din fonduri europene, furnizarea de capital de risc, precum şi furnizarea de finanţări pe termen mediu şi lung pentru cofinanţarea realizării de produse ecologice din fonduri europene. Diversificarea şi amplificarea serviciilor de garantare şi contragarantare, precum şi îmbunătăţirea politicilor băncilor cu capital de stat sunt, de asemenea, măsuri care ar susţine dezvoltarea IMM-urilor româneşti.

Carta Albă a IMM-urilor din România are la bază interviuri cu 1.096 întreprinzători.

Te-ar mai putea interesa și
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) își adaugă în portofoliul de produse fără fum, destinate exclusiv......
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...
Evenimentele iernii 2024
Evenimentele iernii 2024
Iarna anului 2024 aduce o mulțime de evenimente interesante în România și în alte locuri din Europa! Aici sunt câteva ...