Majoritatea investitorilor au rămas pe poziţii de aşteptare, într-o piaţă în stagnare

 Bursa de la Bucureşti a stagnat, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), Transelectrica (TEL) şi BRD (BRD) au dus rulajul aproape de 12 milioane de lei.
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 14:36
Majoritatea investitorilor au rămas pe poziţii de aşteptare, într-o piaţă în stagnare

Piaţa a deschis ziua în creştere cu 0,2%, iar până la închiderea pieţei principale a fluctuat foarte uşor, trecând chiar de câteva ori pe scădere nesemnificativă. La finalul şedinţei, indicele general al Bursei, BET-C, a fost cu numai 0,09% peste nivelul de marţi.

Volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, transferuri de peste 100.000 de lei fiind înregistrate de titluri emise de doar 13 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.

„Piaţa este în expectativă atât pentru că investitorii păstrează banii pentru oferta Romgaz şi într-o mică măsură pentru oferta AdePlast, cât şi din cauza unor îngrijorări privind lupta politică din SUA, care a condus la blocarea activităţii guvernului federal. Practic investitorii preferă să aştepte o clarificare înainte să acţioneze”, a declarat pentru MEDIAFAX Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville.

Oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz, pentru aproximativ 600 milioane euro, ar urma să înceapă în noiembrie, investitorilor din România urmând să le fie alocate titluri de 200 – 220 milioane euro. Aceasta va fi cea mai mare ofertă din istoria Bursei de la Bucureşti.

Până la oferta de la Romgaz investitorii pot subscrie la oferta iniţială pe care a lansat-o miercuri AdePlast pentru listarea la Bursă. Compania vrea să vândă o treime din acţiuni pentru 13 – 15 milioane euro. Oferta se încheie cu succes dacă sunt vândute minim 70% din acţiunile vizate, iar în acest caz operaţiunea ar fi de aproximativ 40,5 milioane lei (9 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 0,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG în imedia apropiere a nivelului de marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,29%.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 0,26%, iar indicele extins BET-BK a încheiat ziua cu 0,24% peste şedinţa precedentă.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

„Avem o perspectivă optimistă pentru finalul anului în privinţa bursei de la Bucureşti. Atât evoluţiile macroeconomice de la nivel naţional, cât şi mediul general din pieţele internaţionale par să favorizeze piaţa noastră, cu condiţia ca tensiunile de natura celor prin care trecem în prezent, referitoare la SUA, să nu escaladeze”, a afirmat Dumitrescu.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,8 milioane lei (2,6 milioane euro), mai puţin de jumătate din suma înregistrată marţi, de 28,9 milioane lei (6,5 milioane euro). Mai mult de două treimi din rulajul de miercuri a fost asigurat de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (4,6 milioane lei), Transelectrica (1,9 milioane lei) şi BRD (1,5 milioane lei).

Cea mai mare parte a rulajelor titlurilor BRD şi Transelectrica a fost asigurată de câte o tranzacţie cu un pachet mai mare de acţiuni. Astfel, în jurul orei 11:00 a fost transferat un pachet de titluri BRD pentru aproape 900.000 de lei, iar la scurt timp după ora 14:00 a fost efectuată o operaţiune cu 0,14% din titlurile Transelectrica, pentru aproape 1,4 milioane lei.

La finalul şedinţei, acţiunile BRD erau în creştere cu 0,56%, la 8,95 lei, iar titlurile Transelectrica erau cotate la 13,63 lei, cu 0,51% sub ziua precedentă.

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut nesemnificativ, cu 0,07%, la 0,765 lei.

„Fondul Proprietatea are un portofoliu interesant şi având în vedere dinamismul conducerii şi prezenţa unor importanţi investitori instituţionali în acţionariat, ne menţinem o perspectivă optimistă în privinţa acţiunilor FP, cu condiţia ca mediul macroeconomic să fie unul propice”, a mai spus Dumitrescu.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 465.000 de lei, faţă de 514.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%. Pieţele au fost pe roşu încă de la deschidere, investitorii evaluând impactul economic al suspendării parţiale a activităţii guvernului SUA, unde divergenţele din Congres împiedică aprobarea unui buget.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...