Majoritatea investitorilor vede un impact limitat asupra pieţelor de pe urma unui Grexit

Peste jumătate dintre investitorii care au luat parte la un sondaj derulat de Barclays au declarat că se aşteaptă ca ieşirea Greciei din zona euro să aibă doar un impact minor asupra pieţelor financiare globale deoarece Grecia este o ţară mică şi în plus există instrumente de amortizare a şocului, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 23 iun. 2015, 06:08
Majoritatea investitorilor vede un impact limitat asupra pieţelor de pe urma unui Grexit

Aproximativ 30% din investitori au declarat că se aşteaptă doar la un efect limitat asupra altor economii de la periferia zonei euro şi mai puţin de unul din cinci cred că ieşirea Greciei din zona euro va avea un efect negativ important asupra pieţelor globale. De asemenea, doar 23% din cei intervievaţi se aşteaptă ca Grecia să iasă din zona euro în următoarele trei luni, scrie Agerpres.

Sondajul Barclays a fost realizat în rândul a 899 de investitori, în perioada 10-17 iunie, un moment în care oficialii din zona euro se chinuiau să pună capăt blocajului apărut în timpul discuţiilor dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali pentru găsirea unui acord care să evite intrarea Greciei în incapacitate de plată la finele lunii.

Luni, liderii europeni au salutat cele mai recente concesii făcute de Guvernul grec drept o bază solidă pentru negocieri dar cu toate acestea au ţinut s-au declarat sceptici în ceea ce priveşte ajungerea, luni, la un acord referitor la Grecia, înaintea summitului extraordinar prevăzut în cursul serii la Bruxelles.

De asemenea, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a dat luni publicităţii un raport în care susţine că băncile din Europa sunt mai bine poziţionate pentru a face faţă unei ieşiri a Greciei din zona euro (Grexit), deoarece situaţia lor financiară s-a îmbunătăţit în ultimii trei ani, în timp ce probabilitatea îngheţării pieţelor de capital este mai redusă. Cu toate acestea, băncile din ţările de la periferia zonei euro, cum ar fi Cipru, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania, rămân cele mai vulnerabile la problemele de finanţare deoarece bilanţurile lor sunt mai slabe, avertizează agenţia.

În lipsa unui acord cu creditorii până la sfârşitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi în imposibilitatea achitării unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată, şi ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...