Aproximativ 62% din letoni sunt împotriva aderării la zona euro, iar 24% dintre ei se opun ‘categoric’, şi doar 36% dintre cei intervievaţi sunt în favoarea aderării la euro, arată acest sondaj realizat în perioada 2-23 aprilie pe un eşantion de 1.016 persoane.
Ţară membră a Uniunii Europene din 2014, Letonia a cerut în mod oficial la începutul lunii martie Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene aprobarea pentru a se alătura zonei euro la 1 ianuarie 2014. Cele două instituţii ar urma să-şi dea verdictul în cursul lunii iulie.
Letonia ar urma să devină a 18-a ţară membră a zonei euro şi al doilea stat din fosta URSS care a trecut la moneda unică, după ţara vecină Estonia care a aderat la 1 ianuarie 2011. Al treilea stat baltic, Lituania, speră să facă acelaşi pas în 2015.
Autorităţile de la Riga estimează că, în pofida crizei datoriilor din zona euro, o ţară mică precum Letonia, care are doar două milioane de locuitori, are tot interesul să se alăture blocului comunitar unde se găsesc deja principalii săi parteneri comerciali. În plus, guvernul de centru dreapta respinge de asemenea ideea organizării unui referendum cu privire la aderarea la zona euro, aşa cum solicită opoziţia de stânga.
Letonia este în prezent una dintre economiile cu cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană, revenindu-şi după mai mulţi ani de austeritate în urma contracţiei cu 20% a Produsului Intern Brut în 2009 din cauza crizei financiare globale. De asemenea, moneda naţională, lat-ul, are din 2005 a avut un curs fix faţă de euro.
Din cele 10 ţări care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, Slovenia a fost prima care a adoptat euro în 2007, urmată de Cipru şi Malta în 2008, Slovacia în 2009 şi Estonia în 2011.