„Omicron este o variantă mai contagioasă în comparație cu cele anterioare, întrucât prezintă o încărcătură virală mai mare la nivelul tractului respirator superior. Mai mult decât atât, s-a observat că această tulpină infectează mai ușor persoane ce prezintă imunitate dobândită prin vaccin sau prin infectare anterioară, ceea ce reprezintă un avantaj pentru virus și un dezavantaj pentru noi. E adevărat că până acum, cel puțin, formele de boală date de Omicron în cazul persoanelor care aveau imunitate nu sunt la fel de grave, însă acest lucru nu înseamnă că această nouă tulpină nu reprezintă un pericol. Este foarte probabil să asistăm la o creștere a spitalizărilor și a cazurilor din ATI în perioada următoare, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra”, e de părere Dumitru Jardan.
Este a opta săptămână consecutivă de când MedLife monitorizează evoluția tulpinii Omicron în România, pe bază de prescreening. În acest interval MedLife a analizat prin metoda prescreening PCR aproximativ 850 de probe Covid-19 pozitive pentru detectarea cazurilor suspecte de Omicron, probele suspecte fiind supuse procesului de secvențiere pentru confirmare fermă.
Oficialii MedLife au explicat pentru Economica.net care e metodologia studiului prin care se obţin rezultatele antemenţionate:
Sistemul medical MedLife analizează săptămânal, folosind un kit specific de prescreening PCR, probe care provin de la pacienţi confirmaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în urma testului RT-PCR, cu scopul de a identifica ponderea cazurilor suspecte de infectare cu tulpina Omicron şi, implicit, a momentului în care aceasta devine dominantă. Aceasta metoda de evaluare permite identificarea unor mutaţii specifice noii tulpini care ar putea să ridice suspiciuni de infectare cu Omicron.
Selecţia probelor se face aleatoriu din numărul total al cazurilor pozitive depistate în unităţile sistemului medical MedLife, în urma prelucrării testelor RT-PCR de către laboratoarele MedLife. „În vederea selecţiei, sunt luaţi în considerare toţi pacienţii, indiferent de caracteristicile demografice, patologie sau dacă testul RT-PCR a fost parte din protocolul medical sau la cerere, pentru o reprezentativitate cât mai bună a universului de cazuri pozitive din perioada analizată. Acoperirea reţelei MedLife la nivel naţional – 12 spitale, 4 maternitati, 30 de hiperclinici, peste 50 de clinici partenere, 36 de laboratoare şi peste 200 de centre de recoltare – susţine exerciţiul de extrapolare a rezultatului, cel puţin la nivelul populaţiei din mediul urban”, au adăugat oficialii MedLife.