Începând de la miezul nopţii în Anglia (23:00 GMT), sălile de spectacol şi stadioanele se pot redeschide la capacitate maximă, cluburile pot primi din nou publicul, servirea la bar este din nou autorizată în pub-uri şi nu mai există o limită privind numărul de persoane reunite. Purtarea măştii nu mai este obligatorie, dar recomandată în mijloacele de transport şi magazine, iar telemunca nu mai este o cerinţă.
Premierul britanic Boris Johnson i-a îndemnat duminică pe britanici să fie precauţi şi să se autoizoleze atunci când li se spune, într-un mesaj video lansat în ajunul ridicării majorităţii restricţiilor anti-COVID-19 în Anglia. Şeful executivului i-a încurajat de asemenea pe conaţionalii săi să-şi facă şi „a doua injecţie” (doză de vaccin, n.red) atunci când li se solicită acest lucru, notează Reuters.
Ce se va schimba în Regatul Unit după suprimarea restricţiilor sanitare
Anglia intră luni în ultima etapă a suprimării restricţiilor sanitare contra noului coronavirus, în timp ce alte naţiuni ale Regatului Unit – Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord – au adoptat un calendar mai prudent, informează AFP.
În pofida opoziţiei din partea a numeroşi oameni de ştiinţă, majoritatea ultimelor măsuri încă în vigoare vor fi ridicate în Anglia. De acum nu mai este obligatorie purtarea unei măşti sanitare în transportul şi locurile publice. Cu toate acestea, guvernul, care insistă asupra responsabilităţii individuale, recomandă portul măştii în situaţiile sus-menţionate.
În schimb, aceasta va rămâne obligatorie în transportul în comun la Londra, a decis primarul laburist al capitalei Regatului Unit, Sadiq Khan. Principalele reţele se supermarketuri îşi încurajează personalul şi clienţii să continue să poarte mască.
Discotecile se pot redeschide, iar sălile de spectacol, de cinema şi stadioanele pot să funcţioneze din nou la capacitate maximă. În pub-uri, poate fi reluată servirea clienţilor la bar.
Consemnul privind lucrul de acasă va fi ridicat, însă numeroase companii intenţionează o readucere graduală a angajaţilor lor la birou.
Adulţii vaccinaţi în totalitate în Regatul Unit şi cei sub 18 ani care vin dintr-o ţară clasată în zona portocalie nu mai trebuie să intre în carantină în Anglia – carantină care poate dura până la 10 zile – exceptând sosirile din Franţa, din cauza „prezenţei persistente” de cazuri de contaminări cu varianta Beta.
Scoţia a suprimat la rândul său de luni majoritatea restricţiilor încă în vigoare, însă portul măştii rămâne obligatoriu în locurile publice, iar distanţarea fizică este redusă la un metru, dar menţinută.
Regulile ce limitează întâlnirile în interior sunt relaxate, însă fără a fi suprimate în totalitate. Opt persoane din trei gospodării diferite se pot vedea în locuinţe private, iar zece persoane ce fac parte din patru gospodării se pot întâlni în locuri publice închise precum pub-urile, a căror oră de închidere a fost schimbată de la 23:00 la miezul nopţii.
Telemunca se va încheia progresiv începând din 9 august, iar discotecile rămân deocamdată închise. Tocmai începând din această dată Scoţia prevede ridicarea ultimelor restricţii, însă premierul secesionist Nicolas Sturgeon a declarat că portul măştii ar putea rămâne obligatoriu dincolo de această dată.
În Ţara Galilor, toate restricţiile sanitare ar urma să fie suprimate pe 7 august, însă guvernul prevede menţinerea obligatorie a portului măştii în locurile publice interioare şi în transportul în comun.
În prezent, şase persoane se pot întâlni în reşedinţe private şi case de vacanţă.
Evenimentele din interior rămân limitate la 1.000 de persoane pe scaune şi până la 200 în picioare.
Irlanda de Nord ar urma să treacă la un nou nivel pe 26 iulie, cu suprimarea măsurilor de distanţare în exterior şi reducerea la un metru a distanţei fizice în interior. Parlamentul local va vota pe 22 iulie ridicarea măsurilor de distanţare în teatre şi muzee.
Pe 12 august, guvernul Irlandei de Nord se va reuni pentru a dezbate asupra suprimării de pe 16 august a obligaţiei de a purta mască sanitară.