Într-o lună, numărul susţinătorilor unei aderări în rândul opiniei publice a crescut cu nouă puncte procentuale, ajungând la un record absolut de 51%, în timp ce procentul celor care se opun a scăzut la 27%, o reducere de zece puncte procentuale, conform acestui sondaj al Institutului Demoskop.
Procentul indecişilor rămâne aproximativ la fel, la 22%, mai relevă sondajul, publicat de cotidianul Aftonbladet.
Un prim sondaj publicat vineri a arătat o creştere semnificativă a numărului celor care susţin aderarea, însă nu se ajunsese la o majoritate.
Războiul din Ucraina a schimbat radical şi opinia publică din Finlanda, unde s-a creat de asemenea o majoritate de opinii favorabile, pentru prima dată.
Deocamdată, Suedia şi Finlanda au exclus ideea unei candidaturi la Alianţa Nord-Atlantică, însă dezbaterea s-a relansat, inclusiv printre partidele care în mod istoric se opuneau.
Rusia afirmă de mai mulţi ani că o aderare la NATO a uneia sau alteia dintre cele două ţări nordice ar avea „consecinţe politice şi militare grave”, un avertisment reiterat vinerea trecută de Ministerul Afacerilor Externe.
Preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, care urmează să fie primit vineri de preşedintele american Joe Biden la Washington, a făcut apel joi ca ţara sa „să îşi păstreze capul limpede” în privinţa chestiunii NATO.
Suedia şi Finlanda sunt oficial nealiniate, chiar dacă sunt partenere ale NATO de la mijlocul anilor 1990 şi au întors pagina neutralităţii lor la sfârşitul Războiului Rece.
În Suedia, opinia publică era majoritar defavorabilă unei aderări la NATO până la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. De atunci, opiniile favorabile şi cele defavorabile au fost la niveluri similare.