„Sper ca după relaxările de la 1 iunie să avem acelaşi parcurs, pentru ca după 15 iunie să avem un al treilea pachet de măsuri de relaxare. (…) În următoarele două săptămâni trebuie să facem nişte evaluări. Mâine voi avea nişte discuţii cu administratorii mall-urilor şi vom pune pe tapet ce se poate şi ce nu se poate. (…) Intenţionăm ca tot ceea nu a fost deschis, să deschidem în următoarea perioadă, că e 15 iunie sau 1 iulie, mai devreme nu. (…) Mall-urile au magazine, dar au şi food-court-uri, au şi cinematografe şi spaţii de joacă. Ele trebuie gestionate ca locuri unde avem adunări populaţionale şi trebuie gestionate într-un context epidemiologic, în care precauţiile şi recomandările trebuie să aibă întâietate”, a afirmat Tătaru marţi la TVR1.
Întrebat dacă deschiderea mall-urilor se va face etapizat, întâi magazine, apoi food-court, apoi locurile de joacă, Tătaru a răspuns: „Este foarte posibil. Dar vorbim de 15 iunie. Vom avea aceste discuţii şi vom pune în discuţie evaluarea la un anumit moment care va decide şi ce se deschide din interiorul mall-urilor. Vom anunţa cu două zile înainte, dar discuţiile cu agenţii economici sunt cu săptămâni înainte. Fiecare este pregătit, pentru compartimentul pe care îl are”.
Tătaru a mai explicat că „în măsura în care vom avea o transmitere comunitară aproape de zero, atunci nu mai vedem aceste restricţii, vedem doar precauţiile (…) în spaţiile comune ca igienă, folosirea unui dezinfectant, spălatul pe mâini, pe faţă”.
Tătaru a evidenţiat totuşi că „va mai dura” până la revenirea la normal. „Noi trebuie să gestionăm un prim episod al unei pandemii”, a adăugat el.
Potrivit ministrului Sănătăţii, este posibil ca pe parcursul verii să fie deschise after-school-urile, grădiniţele şi creşele private „în condiţiile în care contextul epidemiologic o va permite”.
„După 12 iunie se termină anul şcolar, părinţii nu vor mai putea rămâne acasă cu copiii şi atunci trebuie să ne gândim şi la acest lucru”, a spus Tătaru.
Proprietarii de mall-uri şi patronatele din comerţul nealimentar s-au întâlnit, marţi, cu secretarul de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Liviu Rogojinaru, în prezenţa preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru a găsi soluţii la problemele provocate marilor centre comerciale de epidemia de coronavirus.
Potrivit unui comunicat remis marţi de ministerul de resort, proprietarii de mall-uri şi patronatele din comerţul nealimentar au formulat propuneri pentru calendarul redeschiderii centrelor comerciale, în condiţii de siguranţă sanitară, după suspendarea activităţii ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii pandemiei SARS-CoV-2.
Discuţiile au vizat modificarea modelelor comerciale şi a comportamentului cumpărătorilor, pericolul redirecţionării acestora dinspre offline către online, precum şi necesitatea dezvoltării unui model de restructurare a ecosistemului mall-urilor, se menţionează în comunicatul Ministerului Economiei.
Secretarul de stat le-a solicitat reprezentanţilor mediului de afaceri să îşi transmită punctele de vedere şi soluţiile propuse pentru revenirea la normalitate a activităţii economice, pentru a fi analizate la nivel guvernamental. Liviu Rogojinaru a prezentat şi câteva idei referitoare la programele de suport guvernamental pentru IMM-urile din domeniile afectate de criză – comerţ, HoReCa şi altele, precizând că vor exista programe similare şi pentru companiile mari.
„Programele se adresează tuturor industriilor afectate, iar accesarea lor va fi digitală. Deschiderea autorităţilor publice pentru dialog este totală. De altfel, la nivelul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, am creat un grup consultativ din care fac parte reprezentanţi ai mediului de afaceri, mediului bancar, mediului universitar, cu care păstrăm un contact permanent, pentru a avea un feedback real şi imediat din partea tuturor operatorilor economici din piaţă”, a precizat secretarul de stat.
Participanţii la dezbatere au subliniat importanţa predictibilităţii şi a coerenţei măsurilor guvernamentale de repornire a economiei şi au solicitat sprijinul autorităţilor pentru reglementarea situaţiei existente între proprietarii centrelor comerciale şi companiile care închiriază spaţii cu privire la chiria spaţiilor în perioada suspendării activităţii şi în cea imediat următoare reluării acesteia.
La discuţii au participat reprezentanţi ai Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL), Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Federaţiei Patronale a Reţelelor de Comerţ, reprezentaţi ai industriei cosmetice, şi alţii.