Malluri pe hârtie, buruieni pe terenuri. Ce se va întâmpla cu zecile de hectare cumpărate

Economica.net
04 01. 2015
mall_pe_hartie_71489200

ECONOMICA.NET a inventariat 100 de centre comerciale anunţate, dar îngenuncheate de criză. Câteva dintre mallurile anunţate au fost construite, iar la altele se lucrează. Este cazul proiectelor Mega Mall, Parklake Plaza sau AFI Palace Ploieşti. Pe majoritatea terenurilor cresc, însă, buruieni. 

„După căderea pieţei centrelor comerciale, începută în 2010, pe baza unei expansiuni agresive fără un suport real în economie şi consum, combinat cu criza financiară globală, proprietarii de centre comerciale şi potenţialii dezvoltatori au realizat că recuperarea investiţiilor în viitoarele centre va fi imposibilă. Din acest motiv nu au mai găsit surse de finanţare pentru aceste proiecte. Chiriile medii din centrele comerciale au scăzut în ultimii cinci ani cu peste 40%, iar în anumite cazuri, chiar şi cu până la 70%. Este foarte puţin probabil să asistăm la o dezgheţare/reluare a acestor proiecte. Există însă variantă în care aceste proiecte să se transforme în proiecte de tip power-center, cu retaileri care ocupă spaţii mari şi plătesc chirii foarte mici, de tipul big-boxes”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ilan Laufer, director general al H&L Retail Group. 

Este şi cazul unui teren din Tîrgu-Mureş vândut de Plaza Centers în luna septembrie a acestui an. Cumpărătorul este divizia de imobiliare a grupului InterCora, care dezvoltă unităţile Kaufland. Cel mai probabil, pe acest teren, aflat în imediata apropiere a unui magazin Kaufland, vor fi ridicate spaţii comerciale pentru chiriaşi precum Flanco, Takko, Deichmann. InterCora a dezvoltat la nivel local mai mult de 30 de magazine Kaufland. Plaza Centers a mai vândut şi terenul din Hunedoara, unde, tot aşa, planurile trasate pe hârtie arătau ca un mall.

Chiria medie din mallurile deţinute de GTC în Arad, Buzău şi Piatra-Neamţ s-au situat în primele luni ale acestui an la nivelul de 3,8 euro/mp. 

Noi investitori în piaţă? 

În ultimii ani, fondul de investiţii NEPI a acaparat piaţa centrelor comerciale din România şi este cel mai mare proprietar de malluri. Globalworth, companie fondată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, a mizat mai mult pe segmentuld e birouri. Cu doar doi vulturi, care îşi împart sectoarele, piaţa imobiliară din România nu a mai asistat la intrarea unui investitor de calibru în piaţă de la revenirea suedezilor de la Skanska, în 2011 şi de la achiziţiile de terenuri ale IKEA. 

„La ultimele discuţii purtate cu mai mulţi factori de decizie din cadrul unor fonduri de investiţii, primesc cam acelaşi răspunsuri: De ce să investim în România, când în New York putem avea un randament investiţional de 8% pe an sau fondul nostru a pierdut active de sute de milioane de euro în Ucraina, din cauza războiului, pentru noi această zonă a Europei nu mai este o prioritate sau cât timp nu vom avea şi un sprijin din partea băncilor locale, România nu este interesantă pentru investiţii. Ca si concluzie, până ce nu se va relua finanţarea pe plan local, nu vom fi atractivi pentru investitorii străini, şi nici pentru cei locali”, a mai declarat Ilan Laufer.