Consumatorii vor securitate cu amprente pentru plăţi, spune Visa

Consumatorii din Europa îşi doresc sisteme de identificare biometrică pentru securitatea plăţilor, cea mai populară opţiune fiind securizarea cu amprentă, potrivit unui sondaj realizat de Populus pentru dezvoltatorul de sisteme de plăţi Visa, un nume care se găseşte înscris pe carduri bancare în portofelele multor români.
Economica.net - joi, 14 iul. 2016, 12:35
Consumatorii vor securitate cu amprente pentru plăţi, spune Visa

Aproape trei sferturi dintre europeni (73%) consideră sigură dubla autentificare, printr-un dispozitiv de plată şi un sistem biometric, pentru a valida plăţile electronice, fie ele la comerciant, cu cardul, fie pe internet, potrivit sondajului Visa. Dubla autentificare se referă la instrumentul de plată deţinut de consumator, cum ar fi un card sau un dispozitiv mobil, la identitatea acestuia, verificată printr-o metodă biometrică, sau la informaţii confidenţiale ştiute doar de consumator, cum ar fi codul PIN sau o parolă.

Aproximativ o treime dintre clienţi renunţă la cumpărăturile online din cauza procesului incomod de securitate la efectuarea plăţii, notează Visa într-un comunicat, astfel că introducerea metodei mai simple a autentificării biometrice, spre exemplu prin amprentare, ar eficientiza lucrurile.

Autentificarea prin amprentă digitală este prezentă de câţiva ani în rândul utilizatorilor de smartphone-uri şi a devenit pentru mulţi metoda preferată de deblocare a telefonului. Smartphone-urile au „democratizat” astfel amprentarea în scopuri de securitate, iar industria financiară vrea să adopte tehnologia pentru securizarea plăţilor electronice.

Principalele argumente evocate în acest sens sunt gradul mai ridicat de securitate presupus de autentificarea biometrică şi eficientizarea procesului de plată, care ar deveni astfel mai rapid şi mai comod.

Este vehiculată şi varianta autentificării prin geolocaţie, păstrarea metodelor actuale cu parole şi coduri PIN şi dezvoltarea unor sisteme care să combine toate opţiunile de autentificare.

Dintre metodele de autentificare biometrică, 81% dintre respondenţii la sondajul Populus-Visa sunt de părere că amprenta digitală este cea mai sigură, urmată de scanarea irisului, cu 76%. Recunoaşterea facială sau vocală înregistrează scoruri modeste, de 12%, respectiv 15%.

Aplicaţiile autentificării biometrice merg însă dincolo de sistemele de plăţi, fie ele online sau offline. Studiul Visa arată că astfel de sisteme de securitate ar putea fi folosite în viitor în transportul în comun, în baruri sau restaurante sau pentru descărcarea de conţinut online.

Studiul a fost realizat de Populus pentru Visa în rândul a 14.000 de consumatori din şapte ţări europene.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...