Managementul Oltchim: Vom colabora fără rezerve cu noul acţionar majoritar

Economica.net
13 08. 2012
oltchim_arpechim_85480100_22110900

‘Managementul Oltchim SA salută iniţiativa autorităţilor de a continua procesul de privatizare şi apariţia anunţului pentru depunerea, în luna septembrie 2012, a ofertelor finale pentru preluarea de către un investitor privat a pachetului de acţiuni deţinut de statul român la societate. Totodată, va sprijini pe deplin orice potenţial ofertant, în limitele legii şi atribuţiilor sale, pentru a desfăşura analizele preliminare asupra societăţii, necesare elaborării ofertelor finale în procesul de privatizare’, se subliniază în documentul citat.

Potrivit acestuia, managementul Oltchim ‘este pregătit şi deschis să colaboreze fără rezerve cu investitorul privat, respectiv noul acţionar majoritar după finalizarea procesului de privatizare, indiferent cine va fi acest investitor desemnat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri în urma procedurii de selecţie’.

Oltchim urmăreşte continuarea activităţii, atât în perioada de până la privatizare cât şi după aceea, astfel încât ‘societatea să rămână un agent economic de prim rang în economia naţională şi să se asigure securitatea economică şi socială în judeţele Vâlcea şi Argeş’, mai afirmă managementul societăţii.

Ofertele de privatizare pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea trebuie depuse până la 13 septembrie 2012, iar licitaţia va avea loc în ziua următoare, potrivit unui comunicat al companiei remis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Criteriul de selecţie este cel mai mare preţ, iar preţul de ofertă se situează la valoarea de 0,1 lei/acţiune.

În anunţul de privatizare se arată că viitorul acţionar majoritar va putea decide cumpărarea de către companie sau altă entitate a activelor Arpechim Piteşti, aferente activităţii de rafinare deţinute de OMV Petrom.

Combinatul Oltchim face parte dintre companiile de stat pentru care autorităţile române s-au angajat, în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), să demareze programul de privatizare.

La sfârşitul lunii aprilie, Comisia Europeană (CE) a aprobat conversia în acţiuni a creanţelor Oltchim la AVAS, dar din cauza faptului că această operaţiune nu s-a făcut în timp util, privatizarea combinatului a fost amânată pentru luna septembrie a acestui an.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a încheiat primul trimestru din acest an cu pierderi nete de 82,8 milioane lei, de peste 30 de ori mai mari faţă de cele raportate în perioada similară din 2011 (2,68 milioane de lei). Acţionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din acţiuni.