Compania Multiproduct care foloseşte munca deţinuţilor pentru a face producţie în mai multe fabrici situate în perimetrul penitenciarelor din ţară intră în faliment, potrivit unui proiect de lege apărut pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Insolvenţa este cerută chiar de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) în subordinea căreia se află Multiproduct, în justificarea ei aducându-se motivul „severelor deficultăţi, în primul rând de natură financiară, care s-au agravat continuu şi împiedică realizarea scopului social pentru care a fost creată”.
Multiproduct are ca scop asigurarea condiţiilor tehnico-materiale şi organizatorice pentru ca deţinuţii să poată munci şi să se poată califica într-o meserie, pentru a fi reintegraţi social odată eliberaţi din penitenciar.
Aceştia lucrează în diverse ateliere de producţie fiind plătiţi, deşi modest, sau beneficiind de reducere de pedeapsă. Atelierele produc textile, mobilă ori confecţii metalice care sunt apoi vândute în beneficiul companiei de stat. Problema a fost că produsele fabricate de deţinuţi nu aveau căutare pe piaţă, găsindu-se cu greu clienţi, după cum precizează AVAS.
În anul 2009, deţinuţii care lucrau în cadrul fabricii de mobilă de la Gherla câştigau 250 de lei lunar, pentru opt ore de muncă pe zi. În plus, la patru zile de muncă prestată, deţinuţilor li se reducea o zi de detenţie.
Până în 2004 compania a făcut profit după care au urmat şase ani consecutivi cu pierderi masive care au cumulat aproape 30 de milioane de lei iar datoriile au urcat la 20 de milioane de lei. În aceşti şase ani numărul de angajaţi a scăzut de la 250 la 40 dar şi aceştia vor fi trimişi în şomaj odată cu falimentul.
Multiproduct are cinci filiale: Mărgineni, Gherla, Aiud, Târgşor şi Poarta Albă.