Pentru fiecare dintre următoarele companii de stat, consultanţii recrutează câte un membru executiv în CA şi câte cinci membri neexecutivi în CA, dintre care unul cu profil special: CFR Infrastructură, CFR Călători, Tarom, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi Metrorex.
La fiecare din următoarele companii de stat, asocierea PricewaterhouseCoopers, D&B David şi Baias şi George Butunoiu recrutează câte un membru executiv în CA şi câte patru membri neexecutivi în CA, dintre care unul cu profil special: Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile şi Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia.
La Societatea Comercială Telecomunicaţii CFR, consultanţii recrutează un membru în CA şi trei membri neexecutivi în CA, unul dintre ei cu profil special.
Anunţurile de recrutare pentru poziţii în top managementul companiilor de sub cupola MTI au fost deja publicate.
Anunţurile de recrutare pentru fiecare din aceste poziţii din top management-ul companiilor de stat de sub cupola MTI au fost publicate în presa naţională şi internaţională, scrisă şi online. Ele mai sunt publicate şi pe pagina oficială a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), pe paginile oficiale ale companiile de stat vizate şi pe pagina oficială a proiectului CEO la companiile de stat de sub MTI, pe care o puteţi accesa aici.
Iată criteriile în funcţie de care vor fi evaluaţi şi selectaţi candidaţii pentru aceste poziţii de top management.
Educaţia, experienţa managerială, profilul managerial, profilul personal, profilul moral şi calitatea referinţelor sunt criteriile generale după care recrutorii vor ierarhiza candidaţii.
Educaţia candidaţilor
Mai nuanţat, la capitolul educaţie, recrutorii sunt interesaţi de nivelul de şcolaritate al candidaţilor (licenţă, masterat, doctorat, postdoctorat), de prestigiul şi credibilitatea instituţiilor absolvite, de volumul şi calitatea educaţiei adiţionale, cu focus pe MBA-uri, training-uri absolvite, şi de certificări obţinute în parcursul lor profesional.
Experienţa managerială a candidaţilor
Recrutorii vor ierarhiza candidaţii după vechimea totală pe care o au, după senioritate, indiferent de domeniul în care au performat. Recrutorii vor măsura senioritatea prin nivelurile ierarhice raportate la anvergura business-ului (de exemplu, CEO). Tot la capitolul experienţă managerială, recrutorii vor examina anvergura companiilor angajatoare, prestigiul şi credibilitatea angajatorilor, rezultatele confirmate în aceste companii. Recrutorii mai sunt interesaţi dacă angajatorii la/cu care candidaţii au lucrat activează în domenii de activitate similare şi dacă poziţiile, departamentele în care candidaţii au lucrat sunt similare.
Profilul managerial al candidaţilor
Recrutorii vor ierarhiza candidaţii în funcţie de competeneţele tehnice internalizate, specifice domeniului de activitate şi postului, şi de competenţe profesionale generale, ca cele financiare, de planificare strategică, de managementul riscului, de control, de management organizaţional şi al performanţei, de relaţii şi comunicare la nivel de stakeholders, de standarde profesionale, planificare şi organizare, competenţe tehnologice, altele decât cele specifice postului, şi în funcţie de limbile străine vorbite.
Profilul personal al candidaţilor
Adaptabilitatea, independenţa, influenţa pe care o au (demonstrează) candidaţii, capacitatea de analiză şi sinteză, raţionamentul abstract, imaginaţia şi creativitatea, rezistenţa la stres, iniţiativa, abilitatea de a sesiza oportunităţi, capacitatea de decizie şi abilităţile de comunicare verbală şi scrisă sunt câteva atribute urmărite de recrutori în ierarhizarea şi selectarea candidaţilor potriviţi pentru posturile antemenţionate.
Candidaţii trebuie să ştie că pentru fiecare post dintre cele ofertate, anumite criterii sunt considerate critice. În evaluarea acestor criterii, obţinerea de către candidat a unei note sub valoarea de 80% (din punctajul maxim) la oricare dintre acestea invalidează automat candidatura, indiferent de rezultatele evaluării la celelalte criterii (critice sau necritice). Profilul moral al candiţilor si calitatea referinţelor lor sunt criterii critice, indiferent de postul la care candidaţii au aplicat.
Algoritmul după care consultanţii recrutează candidaţii potriviţi
Pentru fiecare post pentru care se fac recrutările, fiecărui criteriu şi subcriteriu din setul antemenţionat i se asociază o pondere, în funcţie de domeniul de activitate al companiei, de specificul postului, de profilul candidatului ideal şi de aşteptările şi cerinţele exprese ale angajatorului, de instrumentele şi de resursele pe care le au la îndemână consultanţii (timp, bani etc.), de gradul de incertitudine al evaluării (cu cât rezultatele evaluării pe o anumită dimensiune sunt mai nesigure, cu atât ponderea criteriului respectiv în scorul total e mai mică), explică recrutorii pe pagina oficială a proiectului.
Consultanţii dau note pentru fiecare atribut evaluat, iar notele respective se înmulţesc cu ponderile, conform procedurilor obişnuite de analiza multicriterială (adică după o formulă de medie ponderată). Valorile se adună, rezultând scorul/punctajul final atribuit fiecărui candidat. Consultanţii nu fac publice ponderile din setul criteriilor de evaluare pentru fiecare job în parte şi nici notele şi scorurile candidaţilor, însă angajatorul poate comunica aceste informaţii fiecărui candidat în parte, dacă doreşte, cu respectarea legislaţiei şi a normelor deontologice, conchid consultanţii pe pagina oficială a proiectului CEO la companiile de stat de sub cupola MTI.
Candidaţii interesaţi trimit candidaturile (CV-ul şi scrisoarea de intenţie) doar prin e-mail la adresele şi în termenul indicat în fiecare anunţ de recrutate. Fiecare candidat va primi un e-mail de confirmare a primirii candidaturii. CV-urile trimise pe alte adrese s-ar putea să nu fie luate în calcul.
Candidatii care îşi depun candidaturile pentru mai multe posturi trebuie să trimită CV-ul pe fiecare adresă separat.
CV-urile pot fi trimise şi după data-limită indicată în anunţurile respective (data “oficială” este data apariţiei primului anunţ pe site-ul oficial al proiectului), însă consultanţii nu mai garantează că acestea vor fi luate în calcul.
Consultanţii evaluează CV-urile conform setului de criterii de evaluare corespunzător fiecărui post în parte şi invită la interviul preliminar un anumit număr de candidaţi dintre cei care au cel mai mare punctaj şi care îndeplinesc toate cerinţele obligatorii.
CV-urile incomplete, din care lipsesc informaţii relevante şi, in mod special, cele legate de criteriile de preselecţie, vor fi eliminate din proces. În caz de ambiguitate (datorată modului în care este livrată informaţia din CV şi nu lipsei acesteia), CV-ul va fi considerat admis şi candidatul invitat la etapa următoare a procesului de recrutare.
Candidatii respinşi din faza de examinare a CV-urilor vor primi un răspuns negativ prin e-mail.
Cei mai buni candidaţi sunt invitati, pe baza scorului de la primul interviu, la unul sau mai multe interviuri de fond, la care li se va putea solicita şi prezentarea anumitor documente sau parcurgerea unor proceduri specifice de evaluare.
Angajatorul va primi o lista ierarhizată (cu punctaje) cu toţi candidatii care au fost evaluaţi în interviurile de fond, împreună cu dosarele de candidatură respective.
Angajatorul va invita la interviurile finale candidaţii selectaţi din lista prezentată de către consultanţi (lista scurtă).
Procesul final de selecţie va avea asistenţa tehnică a reprezentanţilor Băncii Mondiale. În această etapă, consultanţii pot interveni cu interviuri suplimentare, analize şi cu orice alte instrumente specifice ori de câte ori va fi cazul şi vor asista MTI în luarea deciziei finale.
Toate conditiile contractuale ale angajării (contractul de mandat) vor fi negociate direct cu angajatorul.
Consultanţii vor urmări procesul de integrare a noilor angajaţi şi vor oferi consultanţă specifică tuturor părţilor, ori de câte ori va fi nevoie.
Puteţi consulta informaţiile referitoare la procesul de recrutare a top management-ului în companiile de sub cupola MTI pe pagina oficială a proiectului, pe care o accesaţi aici.