„Niciunul dintre cei doi cei mai mari acţionari ai Cemacon Zalău (CEON) nu au fost printre vânzători. Mai probabil este ca pachetul vândut prin tranzacţia specială („deal“) a fost agregat de la mai mulţi membri ai conducerii şi salariaţi“, potrivit surselor ECONOMICA.NET.
Tranzacţia a fost plănuită de mai mult timp. Preţul acţiunilor CEON s-a dublat săptămâna trecută, până la 0,05 lei / titlu, şi a ajuns la nivelul tranzacţiei de astăzi.
Pachetul de 60 milioane de titluri CEON s-a dat la 0,05 lei / acţiune şi a valorat peste 3 milioane lei.
Fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, Andrei Cionca, controlează cel mai mare pachet de acţiuni ale producătorului de cărămizi: 13,1% din acţiuni, prin firma Consultanţa Andrei & Andrei.
Broker Cluj (BRK) deţine de mai multă vreme un pachet de 12,8% din titlurile Cemacon Zalău (CEON), în timp ce SIF Muntenia are o participaţie de circa 5% din acţiuni.
Cemacon Zalău (CEON) a avut anul trecut o cifră de afaceri de 34,6 milioane de lei, în creştere cu 26% faţă de anul precedent. Cantitatea cărămizi vândută a crescut cu 11% şi i-a adus o cotă de piaţă de peste 12%, potrivit raportului preliminar trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Ceilalţi mari jucători de pe piaţa locală de cărămizi sunt austriectii de la Wienerberger şi Ceramica Iaşi, controlată de fondul de investiţii Advent International, prin Eurobrick International BV.
O piaţă înrudită, cea de BCA, s-a ridicat anul trecut la aproximativ 2,1 milioane de metri cubi. Lider este Macon Deva, controlată de un fond de investiţi al conpaniei poloneze Enterprise Investors.