Managerii sunt optimiști. Ce domenii vor crește cel mai mult în lunile următoare

Economica.net
27 04. 2012
grafic_2_12618000

Potrivit sondajului efectuat de Institutul Naţional de Statistică (INS), managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creşterea volumului producţiei (sold conjunctural +19%), cu o tendinţă mai accentuată în industria metalurgică (sold conjunctural +41%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creşterea moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi estimările indică o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna aprilie, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +30%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +24%). Managerii anticipează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii văd pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii (sold conjunctural +21%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +22%). Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra creştere (sold conjunctural +17%).

Angajatorii din comerţ se aşteaptă la o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Totodată, managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +18%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte, în opinia managerilor din acest sector, o creştere moderată (sold conjunctural +10%). În aceste condiţii, ei anticipează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Concomitent, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Potrivit metodologiei INS, un rezultat până la ± 5% înseamnă o evoluţie relativă stabilitate, de la ± 6% până la ±15% creştere sau scădere moderată, de la ±16% până la ± 40% creştere/scădere şi peste ±40% creştere/scădere accentuată.