Mănăstireanu: Facem presiuni. Cred că vom reuşi să exportăm ovine vii în Turcia, până la finele anului

Economica.net
29 05. 2014
ovine_sheep_oi_5788754_85945700

‘Până la sfârşitul anului, vreau să fiu optimist, şi să cred că da, vom reuşi să exportăm în Turcia. Facem în continuare presiuni. Avem toate condiţiile create să putem exporta animale vii în Turcia. În toamnă sunt două mari sărbători în Turcia şi va fi o bună oportunitate, când se va cere carne de ovine. Cu tranzitul mai avem probleme şi discutăm cu autorităţile din Iran, pentru că tranzitarea se face prin zone cu probleme privind siguranţa transporturilor’, a spus oficialul ANSVSA.

Mănăstireanu a precizat că experţi ai ANSVSA participă, în prezent, la o reuniune internaţională, la Paris, privind securitatea animală, şi face demersuri să deblocheze exporturile de carne de ovine în Turcia.

‘Pentru deblocarea exporturilor de ovine în Turcia am lansat o invitaţie specialiştilor turci să vină în mai să viziteze fermele de carantină pentru ovine, dar n-au venit. Am cerut colegilor mei să facă presiuni ca aceştia să vină în luna iulie, pentru a vedea că pot importa carne de ovine şi animale’, a subliniat Mănăstireanu.

Cele 15 ferme de carantină autorizate sanitar-veterinar, pe care ar urma să le viziteze specialiştii turci, se află în şapte din judeţele libere de scrapie, listate la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), respectiv câte una în Bacău, Maramureş, Sălaj, Vâlcea şi Vrancea, două ferme în Harghita şi opt ferme în judeţul Tulcea.

România are probleme pe relaţia cu Turcia şi în ceea ce priveşte exporturile de carne de bovine, chiar dacă OIE a recunoscut României statutul de ţară liberă de Encefalopatia Spongiformă Bovină (ESB), cunoscută şi ca ‘boala vacii nebune’.

Problemele legate de exportul de ovine şi de carne au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Restricţiile au fost impuse din cauza unei presupuse existenţe a scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – EST).

Turcia este primul partener economic al României din afara Uniunii Europene şi din cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră, al cincilea partener în cadrul schimburilor comerciale totale ale României, respectiv a patra piaţă pentru exportul României.