În primele 10 luni ale anului care a trecut, România a cumpărat din comerţul intracomunitar mâncare în valoare de 5 miliarde de euro, din care 1,3 miliarde de euro produse animale şi animale vii; 1,5 miliarde de euro produse vegetale şi produse alimentare, dar şi băuturi şi tutun în valoare de 2 miliarde de euro şi uleiuri în valoare de 136,4 milioane de euro, indică ultimul raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).
În perioada similară a lui 2016, importurile de alimente din UE au totalizat 4,4 miliarde de euro, iar în tot anul, din toate destinaţiile, cifra a ajuns la 5,8 miliarde de euro.
Din punct de vedere valoric, cel mai mult am consumat din import carne, care este un sector deficitar în România, fie că vorbim despre porc sau pui. În total, am consumat carne de import în valoare de 621,1 milioane de euro, cu 18,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Astfel, cea mai multă carne şi organe din carne au provenit din Germania, stat căruia am plătit 144,5 milioane de euro pentru marfa cumpărată. Urmează Ungaria, ai cărei exportatori au încasat din România 111,9 milioane de euro şi Spania de unde am importat marfă în valoare de 102 milioane de euro. În total, am consumat carne de import în valoare de 621,1 milioane de euro.
Bani din ţară, mai exact 398,5 de milioane de euro,cu 27,2% mai mult decât în 2016, au plecat şi pentru lapte şi produse lactate, ouă, miere sau produse comestibile de origine animal nespecificate în alt parte, iar ţara de unde am importat cel mai mult din punct de vedere valoric a fost tot Germania, cu 112,6 milioane de euro. De asemenea, am achiziţionat alimente din Polonia de 76,2 milioane de euro, iar din Ungaria de 75 de milioane de euro.
Nici legumele nu au fost suficiente din producţia internă, astfel că am adus din import în valoare totală de 257,5 milioane de euro. Cele mai valoroase legume au provenit din Olanda, de unde am cumpărat în valoare de 43,1 milioane de euro. Au urmat Germania, cu importuri de 36 de milioane de euro şi Ungaria cu 26,2 milioane de euro. Cu un an în urmă, am adus din celelate state UE legume în valoare de 233,8 milioane de euro.
Fructele au coborât balanţa comercială cu statele membre şi mai mult în defavoarea noastră, valoarea achiziţiilor din spaţiul intracomunitar ajungând la 421,1 milioane de euro. Topul exportatorilor de fructe pentru România începe cu Grecia, de unde am achiziţionat în valoare de 78,4 milioane de euro şi continuă cu Olanda – 69,2 milioane de euro şi Polonia – 52,9 milioane de euro.
Din import se consumă şi produse de morărit. Din datele INS, în primele 10 luni ale anului trecut, s-au adus din statele comunitare produse de morărit în valoare totală de 84,3 milioane de euro, din care în valoare de 41,5 milioane de euro din Ungaria.
În ceea ce priveşte exporturile către statele membre, acestea au însumat doar 3.424,1 milioane de euro.