Mâncarea din farfuria românilor: o treime dintre fructe, 15% dintre legume şi 12% dintre produsele lactate sunt din import

România consumă din import chiar şi alimentele de bază pentru care suntem mari producători, cum ar fi cartofii sau lactatele.
Economica.net - mie, 29 nov. 2017, 22:05
Mâncarea din farfuria românilor: o treime dintre fructe, 15% dintre legume şi 12% dintre produsele lactate sunt din import

Dependenţa de alimentele de import s-a agravat anul trecut, fie ca urmare a unor producţii locale mai mici, fie din cauza preţurilor de producţie care îi deremină pe marii comercianţi să aducă marfa din import, indică datele unui studiu realizat de către Institutul Naţional de Statistică. Astfel, 14,1% din resursele totale de legume de anul trecut (12,1% în 2015), 35,7% din fructe (31,4% în 2015), 12,2% din produsele lactate (9,49% în 2015) sau 27,5% din carne şi produsele din carne (27,1% în 2015) au fost asigurate din import. 

Mai mult, 26,3% din resursele de zahăr utilizate au provenienţa de peste graniţe, ponderea fiind mai mare cu 4,4 puncte procentuale faţă de anul anterior. Tot mai dependenţi de marfă străină suntem şi în ceea ce priveşte ouăle, astfel că importurile au reprezentat 4,7% din resursele totale folosite, faţă de 4,4% cu un an în urmă.

Care sunt explicaţiile- situaţia legumelor

În cazul legumelor, resursele din anul 2016 au fost mai mici faţă de cele din anul precedent cu 83.000 de tone, datorită scăderii producţiei. Practic, cantitatea de legume şi produse din legume destinată consumului intern a fost mai mică cu 103.000 tone faţă de anul precedent, iar disponibilul pentru consum a scăzut cu 70.000 tone, comparativ cu anul precedent.

Astfel, producţia de legume a asigurat 60,6% din resursele totale, mai puţin cu 4 puncte procentuale faţă de anul precedent. Cea mai mare pondere în producţia totală de legume în anul 2016 a avut-o producţia de varză (34,4%), cu 0,3 puncte procentuale mai mare decât cea a anului 2015, urmată de producţia de diverse legume (24,9%) mai mică cu 0,1 puncte procentuale decât cea a anului precedent şi de producţia de tomate (21,8%) cu 0,5 puncte procentuale mai mică decât în anul 2015.

S-a ajuns astfel ca importul de legume şi produse din legume să fie mai mare de 15,3 ori decât exportul.
Cea mai mare pondere în importul total de legume şi produse din legume a avut-o importul de tomate şi produse din tomate (41,5%).

Importurile au pus mai multe fructe pe masa românilor

Din datele INS, resursele totale de fructe şi produse din fructe în anul 2016 au înregistrat o cretere cu 130 mii tone faţă de anul 2015, ca urmare a creterii importului. Din producţia internă s-au asigurat  57,1%, în scădere cu 2,7 puncte procentuale faţă de anul precedent, în vreme ce importul de fructe a avut o contribuţie mai mare cu 187 mii tone la formarea resurselor, în creştere cu 4,3 puncte procentuale, faţă de anul precedent. 

Cea mai mare pondere în producţia totală de fructe a avut-o producţia de struguri (37,2%), mai mică cu 2,9 puncte procentuale faţă de anul 2015, urmată de producţia de prune (25,9%) mai mare cu 1,9 puncte procentuale faţă de anul precedent şi producţia de mere (23,6%) uşor mai mare cu 0,1 puncte procentuale. 

Importăm tot mai mult lapte

Resursele totale de lapte (inclusiv exporturile) şi produse din lapte (în echivalent lapte de 3,5% grăsime) au crescut cu 434 mii hl, în anul 2016, iar 83,9% din această cantitate a provenit de la fermierii români. Cu toate acestea, ponderea în resursele totale a laptelui românesc este cu 2,8 puncte procentuale mai mică decât cea a anului precedent. În schimb, ponderea importului de lapte în total resurse a fost cu 2,8 puncte procentuale mai mare faţă de anul precedent. Exportul de lapte şi produse din lapte a crescut cu 98 mii hl (+5,0%), comparativ cu anul precedent. 

Producţia de ouă în scădere, consumul pe plus

Consumul intern de ouă a crescut, în anul 2016, cu 19 milioane bucăţi, comparativ cu anul precedent, în vreme ce producţia locală, care asigură 72,8% din resurse, a scăzut faţă de nivelul înregistrat în anul precedent cu 2,8 puncte procentuale. Astfel, importul de ouă a crescut cu 21 milioane bucăţi faţă de cel din 2015, iar exporturile s-au diminuat cu 31,1%.

Mai puţină carne de pasăre românească

În ceea ce priveşte carnea şi produsele din carne, în 2016 s-au majorat atât producţia internă cât şi importurile, iar stocurile au fost mai mari. În total, resursele au înregistrat o cretere de 62.000 tone în anul 2016, faţă de anul precedent. 

Producţia locală de carne de porcine a crescut cu 1,2 puncte procentuale, dar cea de carne de pasăre a fost cu 1,2 puncte procentuale mai mică faţă de anul precedent. Referitor la importuri, cantitatea de carne de porc şi produse din carne de porc importată în anul 2016 a avut ponderea cea mai mare (55,1%) în importul total de carne şi produse din carne, urmată de cea de carne de pasăre şi produse din carne de pasăre (33,5%).

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...