Două bănci italiene vor să plece din România – Manda, Axxess Capital

Horia Manda, managing partner Axxess Capital, spune că băncile cu o cotă mica de piață nu prea își mai justifică existența și că la ora actuală, “în sistemul bancar românesc nu sunt suficienți cumpărători pentru câți vânzători sunt. Acum de exemplu, sunt două bănci italiene care vor să facă exit de pe piața din România și se pare că este greu să găsească cumpărători”.
Economica.net - mie, 29 iun. 2016, 21:06
Două bănci italiene vor să plece din România - Manda, Axxess Capital

Administratorul fondului de investiții care în ultimii ani a achiziționat initinițial Nexte Bank, devenită acum Patria Bank, apoi Banca Comercială Carpatica, pe care Axxess Capital se chinuie acum să le fuzioneze într-o singură bancă, susține că la nivelul sistemului bancar se observă necesarul unei canalizări a capitalului românesc către bănci.

El spune că băncile mici cu o cotă de piață de sub 1% nu sunt interesante pentru că în perioada următoare va exista o perioadă puternică de consolidare a sistemului. Horia Manda precizează că a cumpărat Nexte Bank tocmai pentru a putea participa la această consolidare.

În această ordine de idei, investitorul susține că în ciuda faptului că sunt lichidități, că există și oportunități de cumpărare, neperformantele mari, nivelul crescut al provizioanelor și faptul că băncile mama vor să își recupereze liniile de credit acordate subsidiarelor și nu să le capitalizeze, fac neatractive ofertele de pe piața bancară.

În plus, „BNR a crescut foarte mult presiunea asupra băncilor pentru scăderea creditelor neperformante sub 10% în acest an”. În prezent rata de neperformaţă în sistemul bancar se situează la circa 13%. Acţiunea BNR are drept scop grăbirea procesului de curăţare şi consolidare a sistemului bancar şi ii forţează pe jucătorii care nu pot susţine businessurile cu capital suplimentar să iasă din piaţă.

Horia Manda a declarat că există două bănci italiene care vor să iasă din România, dar oferta lor nu pare să fie atractivă. “Nu sunt suficienți cumpărători pentru câți vânzători există. BNR s-ar putea chiar să se trezească cu o bancă în portofoliu, iar ultimele reglementări în materie de provizionare cer capitaluri suplimentare, ori în ultimele luni, băncile mamă au retras de la subsidiarele din România cinci miliarde de euro“.

În privinața băncilor italiene menționate de investitor, Veneto Banca a anunțat oficial că este de vânzare. Celelalte două bănci italiene prezente în România, Unicredit și Intesa San Paolo neagă faptul că pregătesc vreun exit din România.

Reprezentanții firmelor de consultanță sunt la rândul lor de acord cu ideea că în următorii ani băncile mici nu vor rezista pe piață, cu atât mai mult cu cât primele zece bănci concentrează la ora actuală 80% din sistem. După toate probabilitățile, perioada următoare va fi caracterizată de fuziuni, achiziții sau transferuri de portofolii între subsidiarele aceleaiași bănci din țări diferite. Ștefan Marcu, de la AT Kearney, este de părere că prin aceste metode, între trei și șase bănci vor dispărea din sistem în următorii doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
INS: Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr au crescut în 2023 cu 186.000 tone
Resursele totale de zahăr şi produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat) au fost mai mari în 2023, faţă de anul ...