Mandatul ‘pacificatorilor’ ruşi din Transnistria, departe de a fi încheiat – Rusia
‘Constatăm că anumite forţe politice din Europa sunt obsedate de ideea transformării operaţiunii de menţinere a păcii din Transnistria într-o anume misiune de garantare a păcii. (….) Dar mandatul actualei misiuni de menţinere a păcii este departe de a fi încheiat’, a afirmat diplomaţia de la Moscova, potrivit TASS.
În opinia Ministerului rus de Externe, ‘principalul motiv al acelor forţe politice care se pronunţă pentru transformarea actualei misiuni din Transnistria nu este garantarea păcii şi stabilităţii pe Nistru, ci scoaterea cu orice preţ a contingentului de pace rus din zona de conflict’.
Instituţia diplomatică rusă consideră că încercările de transformare a misiunii de pace existente în prezent în Transnistria nu vor ajuta la soluţionarea conflictului din stânga Nistrului, ţinând să sublinieze că operaţiunea din regiunea transnistreană este ‘unică’ întrucât ‘în cei 22 de ani de misiune nu a murit niciun membru al contingentului de menţinere a păcii şi nu a fost înregistrată nicio o confruntare serioasă’.
În Transnistria, regiune separatistă în estul Republicii Moldova, în aşa-numita zonă de securitate de pe Nistru este dislocată o misiune de ‘pacificatori’, formată din aproximativ 1.200 de militari, dintre care aproape jumătate sunt ruşi.
Chişinăul insistă de mai mult timp în privinţa transformării misiunii militare de menţinere a păcii în una civilă, sub mandat internaţional, dar Moscova şi Tiraspolul se opun unei astfel de perspective.
Liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, declara recent că o retragere a trupelor ruse din Transnistria ar duce la destabilizarea situaţiei în regiune.