Productivitatea creşte totuşi repede în „uzina lumii”, care dispune şi de alte atuuri pentru a continua să atragă investitori, adaugă sursa citată.
Costul mâinii de lucru din China va fi la nivelul celui din SUA peste patru ani, din zona euro peste cinci ani şi din Japonia peste şapte ani, a avertizat banca Natixis într-un studiu apărut în iunie.
Această evoluţie va incita multe întreprinderi din sectorul manufacturier să-şi delocalizeze producţia spre alte ţări din sud-estul şi sudul Asiei, unde mâna de lucru este mult mai puţin scumpă, estimează banca franceză.
De această tendinţă ar putea beneficia ţări de pe malurile Mediteranei precum Egiptul sau Marocul, chiar România sau Bulgaria, potrivit Natixis, care afirmă că această ţară nu va mai fi în curând un loc competitiv pentru a produce, dată fiind puternica creştere a costurilor de producţie.
„În jurul anului 2015, fabricarea multor produse destinate consumatorilor americani va fi la fel de ieftină în anumite părţi din SUA ca în China”, anticipau la rândul lor cercetători din cadrul Boston Consulting Group (BCG) într-un studiu publicat în august 2011.
mai multe pe capital.ro