‘MCSI are un rol important în acest domeniu. Din acest motiv, la nivelul Ministerului au fost iniţiate o serie de acţiuni menite să accelereze implementarea conceptului Smart. Evit să spun Smart Cities, pentru că soluţiile smart pot fi aplicate oricărei comunităţi. Trebuie să implicăm cât de mult posibil cetăţeanul, comunitatea. Nu avem posibilitatea să identificăm problemele existente decât prin testarea şi consultarea acestei zone’, a precizat Mănescu.
Potrivit acestuia, acţiunea concretă pentru sprijinirea acestui concept a fost iniţiată în luna mai a acestui an şi constă în conştientizarea, la nivelul administraţiei publice, a avantajelor pe care le prezintă conceptul smart.
‘Este greu să furnizăm o reţetă pentru toate comunităţile din România, pentru că fiecare are o paletă extrem de vastă de nevoi. Ele trebuie indentificate cu ajutorul cetăţenilor şi puse în practică’, a mai spus reprezentantul MCSI.
Cu toate acestea, el a precizat că infrastructura necesară implementării soluţiilor Smart se regăsesc în zona de comunicaţii. ‘Este un domeniu în care Ministerul asigură rolul coordonare şi ne dorim să completăm şi noi această zonă pe conceptul Smart. (…) Este datoria noastră ca administraţie să completăm partea de reglementare’, a adăugat Corneliu Mănescu.
În opinia sa, astfel de soluţii pot duce la eficientizarea consumurilor şi, implicit, la îmbunătăţirea calităţii vieţii pe toate palierele, de la sănătate la timpul pierdut în transport.
Reprezentantul MCSI a participat la cea de-a doua ediţie a evenimentului ‘Smart Cities of Romania’, care se desfăşoară în perioada 8 – 9 noiembrie în Bucureşti.