Mănescu: România va beneficia de fonduri UE de 1,1 mld. euro pentru aeroporturi, până în 2020

Economica.net
12 11. 2013
manescu_58287500

„În curând Ministerul Transporturilor va aproba master planul general de transport şi în acest master plan pentru perioada 2014-2020 veţi vedea că există proiecte pentru acest domeniu în valoare de 1,12 miliarde euro, ceea ce înseamnă destul de mult, poate nu atât cât ne dorim, pentru a revigora această componentă. Banii vor veni din fonduri europene şi vor fi destinaţi dezvoltării infrastructurii aeroportuare la aeroportul Henri Coandă, la Cluj, Iaşi, Constanţa, Tulcea şi Baia Mare. Acestea sunt aeroporturile care sunt deja în proiect”, a spus Mănescu.

Ea a adăugat că în mai multe aeroporturi vor fi construite terminale intermodale, iar alt proiect vizează dezvoltarea terminalului cargo la Cluj.

În perioada 2014-2020 vor avea prioritate la finanţare aeroporturile incluse în reţeaua centrală şi globală TEN-T, unde se regăsesc în prezent 12 din cele 16 aerogări din România.

Ministrul a afirmat că până în prezent câteva aeroporturi au reuşit deja să obţină finanţări UE, dând ca exemplu unităţile de profil din Suceava şi Constanţa. Totodată, în procedură de evaluare pe actualul sistem POS-T se regăsesc proiecte de investiţii pentru aeroporturile din Iaşi, Craiova şi Oradea.

Potrivit lui Mănescu, industria transporturilor aeriene din Europa şi din România s-a confruntat cu o serie de dificultăţi economice, începând din 2008, iar evoluţia ultimilor ani permite „un optimism moderat”.

La nivelul UE traficul de pasageri a crescut în 2012 cu 0,7%, la 828 milioane pasageri, iar în România numărul de pasageri a stagnat.

La evenimentul organizat de Mediafax participă reprezentanţi ai comunităţii aviatice din România de la directori din companii la oficiali guvernamentali şi proprietari de aeronave sau piloţi.

„Eu nu mă pot lăuga că sunt aviator, dar pot spune cu certitudine că sunt un pasager fidel în primel rând al companiei Tarom, dar şi al altor companii”, a spus ministrul în deschiderea conferinţei.

Mănescu a adăugat că şi calitatea de pasager este foarte importantă, întrucât „ar fi păcat ca avioanele să zboare goale”.